HR EN

Grad Koprivnica

Crveni križ - akcija privikavanja na vodi

GD CK Koprivnica u suradnji s Gradom Koprivnicom uspješno provodi akciju “Privikavanje na vodi”

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica već šestu godinu provodi preventivni projekt ‘Sigurnost na vodi’ koji je odobrio i sa 24.000 kuna financira Hrvatski Crveni križ iz prihoda prikupljenih od boravišne pristojbe. Cilj projekta GD CK Koprivnica i suradnika u projektu je spriječiti nesreće na vodi, a da bi to uspjeli organizirali su različite aktivnosti.
GD CK Koprivnica je posebno ponosan na novu aktivnost u sklopu projekta Sigurnost na vodi. Vrlo mali broj djece predškolske dobi su plivači. Zbog toga su osmislili edukativno rekreacijsku aktivnost pod nazivom ‘Privikavanje na vodu’, a čime će se kod djece vrtićke dobi pridonijeti sigurnosti u zajednici, utjecati na kvalitetu života, a sve u konačnici smanjenju stradavanja djece u vodi. Ciljana skupina programa ‘Privikavanje na vodu’ su djeca završnih skupina vrtića u dobi od 6 godina, kojih u starijim odgojnim skupinama Dječjeg vrtića Tratinčica Koprivnica ima više od stotinu.

Povodom toga događaja danas su podijeljena priznanja prvim dvjema skupinama mališana Trešnjicama i Maksićima koji već sada vrlo vješto i spretno uživaju u vodi na bazenima.

„Osigurali smo sredstva, kako bi naši vrtićarci došli na bazene i prošli jedan program pod nazivom “Privikavanje na vodi”. U sklopu programa koji je trajao po 5 dolazaka u trajanju od 2 sata, naši su najmlađi usvojili ona osnovna predznanja o ponašanju pokraj i u vodi. Želja nam je bila da djeca razbiju strah od vode, da se igraju u vodi i paze na druge. Ovo je jedan program za kojeg smo smatrali da će dobro doći svim onima koji kreću u školu, a znamo da u školu plivanja idu tek u trećem razredu“, rekla je ravnateljica GD CK Koprivnica Adela Sočev

U ime Grada Koprivnice,  koji od samog početka podržava ovaj projekt, prisutne su bile zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

„Moram naglasiti, kako živimo u gradu u kojem djeca imaju privilegiju da mogu plivati na  našim gradskim bazenima Cerine. Ovakve uvjete koje imamo koristimo maksimalno na dobrobit zdravlja i razvoja djece ovoga grada. Htjela bih ovom prilikom zahvaliti svim uključenima u ovaj hvale vrijedan projekt“, rekla je zamjenica gradonačelnika Melita samoborec.

Ciljevi provedbe programa Privikavanje na vodu su ponajprije upoznati djecu vrtićke dobi s vodom i njezinim mogućnostima te ih osloboditi od straha ulaska u vodu, ukazati na opasnosti koje prijete kupaćima na otvorenim kupalištima, posebno jezerima i rijekama, rad s djecom na usvajanju i poboljšanju plivačkih vještina te ponašanja na vodi i uz vodu. Mališani su tako uz stručnu pomoć kineziologa učili samostalno plutanje, održavanje na vodi uz pomoć rekvizita i bez rekvizita, stjecanje sigurnosti prilikom ulaska u bazen uz pomoć različitih igara, uranjanje glave u vodu, puhanje mjehurića te klizanja po vodi što je ustvari sve priprema za učenje plivanja. Prve dvije skupine mališana, Trešnjice i Maksići već vrlo vješto i spretno uživaju u vodi na bazenima, a svoj program završili su danas, u petak 15. studenoga 2019. godine, dok su u proteklim danima u program krenule skupine Srčeka i Cvrčak, a Oblačići će im se pridružiti do kraja mjeseca.
Aktivnost ‘Privikavanje na vodu’ provodi se na Bazenima Cerine, a traje od 4. studenog do 28. studenog 2019. godine kada posljednja vrtićka skupina od njih pet završava aktivnosti. U edukativno rekreacijskoj aktivnosti ‘Privikavanje na vodu’ uz djecu, aktivno sudjeluju i profesori kineziologije iz Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice i sa svakom skupinom vrtićaraca rade 5 dana po dva sata, a uz pratnju odgajateljica iz Dječjeg vrtića Tratinčica te zaposlenika i volontera GDCK Koprivnica.
Zahvaljujući suradniku i partneru Dječjem vrtiću Tratinčica, omogućena je provedba ovog programa za stotinjak vrtićaraca, a zahvaljujući Gradu Koprivnici i Komunalcu, osiguran je prijevoz vrtićaraca do bazena te je omogućena povlaštena cijena ulaznice.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice