Festival „Jaje“ i ove godine razveselit će najmlađe


Objavljeno: 09.10.2017 — Pregledano: 904 puta

Danas, 9. listopada održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg Festivala „Jaje“. Festival je prvi je put održan 2015.g. u organizaciji tvrtke ‘Hartmann’ d.o.o. iz Koprivnice i suorganizaciji Kazališta ‘Oberon’ iz Koprivnice. Ovo je treća godina kako se održava, a trajat će od 13. do 15. listopada. Publika će imati priliku uživati u četiri predstave.

Bit će to sjajna tri dana vrhunskih predstava za djecu i mlade u Koprivnici. I to u čast jajetu! Jer bez njega ne mogu ni mali ni veliki. I mada će jaje biti prisutno na festivalu samo u obliku nagradne skulpture, festival je u konačnici njegova zasluga. Na sve predstave ulaz je besplatan, jer Festival Jaje je poklon tvrtke Hartmann gradu Koprivnici i njegovim, posebice najmlađim, stanovnicima – rekla je Tanja Novak ispred Kazališta Obron.

Posebni značaj Festival ima za tvrtku Hartmann koji je ujedno i glavni organizator.

Skulptura svake godine mijenja boju, a ove godine je crveno – bijela, odnosno u bojama Danske. Prigodno, jer organizator festivala, ‘Hartmann’ slavi svoj 100-ti rođendan – puno stoljeće posvećenosti dobrobiti jaja – rekla je Melita Bači, direktorica Hartmanna.

Konferenciji su ispred Grada Koprivnice prisustvovali gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Vesele me projekti koji imaju za cilj podizanje kulturne ponudu za mlade u gradu Koprivnici, jer u uvjetima globalizacije i modernih tehnologija, mladi su sve više zatvoreni u sebe te je važno ponuditi im nove sadržaje. Veliko hvala onima koji su nas okupili oko velike priče, a posebno Hartmannu – rekao je MIšel jakšić, gradonačelnik.

U Organizacijskom odboru festivala su Melita Bači kao predstavnica ‘Hartmanna’, Maja Hleb, predstavnica ‘Komunalca’ i izbornik programa festivala, ujedno ispred kazališta ‘Oberon’, Damir Mađarić. Stručni ocjenjivački sud čine Dubravko Jelačić Bužimski, Maja Holek i Luca Matić.

S obzirom na najavljene predstave doista im neće biti lako odlučiti kome će pripasti naslov najbolje predstave i skulptura ‘Jaje’, autorice Iris Lobaš Kukavičić.

 

Predstave

Petak, 13. listopada 2017., 17.15 sati – Dom mladih

Dječje kazalište ‘Branko Mihaljević’ iz Osijeka dolazi u goste s predstavom ‘Bijeli jelen’, i vodi nas u magični svijet bajki. Djelo velikog hrvatskog književnika Vladimira Nazora približava nas svijetu životinja, koje imaju osjećaje baš kao i ljudi, te uči kako samo plemenitost, velikodušnost, ljubav i poštovanje mogu rušiti nepovjerenje i strah između ljudskog i životinjskog svijeta.

 

Subota 14. listopada 2017., 11.00 sati – Dom mladih

Mala scena izvodi predstavu „Muka mladog vuka, koji pati jer su njegovi preci u nekim drugim pričama bili zločesti, pa traži oprost redom od svih njih – od stare Crvenkapice, do isto tako već odraslih tri praščića, pokušavajući ih uvjeriti da je on dobar.

 

Subota 14. listopada 2017., 17.00 sati – Dvorana Domoljub

Na festivalu ove godine i jedna premijera – predstava ‘Zašuti’ u koprodukciji Dječjeg kazališta iz Osijeka i Kazališta ‘Oberon’ iz Koprivnice. Govori o djeci neshvaćenoj u obitelji, društvu i školi, koja nerazumijevanje okoline za njihova stanja i potrebe iskazuju u ponašanju koje nije prihvatljivo u postojećim zajednicama. Ozbiljna je to tema s kojom se mnogi mladi, pogotovo osmoškolci i srednjoškolci, lako mogu poistovjetiti, a svakog gledatelja nagnat će na razmišljanje o tome koliko ima tolerancije, razumijevanja i ljubavi prema mladim ljudima koji traže svoje mjesto u društvu. Glazbu za predstavu napisali su koprivnički glazbenici Miroslav i Gordana Evačić.

 

Nedjelja, 15. listopada 2017., 11.00 sati – Dom Mladih

Danska predstava ‘Solo for 2′ ili ‘Solo za 2’ Theatergruppe Batida govori o raspadu orkestra koji spadne na samo dva člana – i njihovoj predanosti svojoj misiji da ipak na kraju odsviraju koncert.