EVcc radionice u Koprivnici


Objavljeno: 29.01.2019 — Pregledano: 251 puta

Dana 31.01.2019. i 01.02.2019. godine na Sveučilištu Sjever, Trg dr. Žarka Dolinara 1, Koprivnica, u organizaciji Grada Koprivnice i REA Sjever i to u sklopu projektnih aktivnosti EVcc projekta (Electric vehicle Competence and Experience Centre) sufinanciranog iz prekograničnog programa suradnje Mađarska – Hrvatska održati će se dvije edukacijske radionice iz područja elektromobilnosti. Polaznici radionica steći će kroz dva dana uvid u osnove elektromobilnosti, tehnologije električnih vozila i popratne infrastrukture kako bi bili što bolje pripremljeni za nadolazeće doba električnih vozila i izazove koje ono sa sobom nosi. Oba dana polaznicima nudimo i probnu vožnju s novim Nissan Leaf električnim automobilom, a uključena je i pauza s kavom i ručak. Broj mjesta je ograničen. Poveznicu za prijavu možete pronaći ovdje.

Program događanja:

 

Prvi dan (31.01.2019.)

09:00 – 09:30 Uvodni dio (Pozdravi, predstavljanje studija, najave)

09:30 – 10:45 Osnove vozila na električni pogon

Cjelina se sastoji od četiri dijela u kojima ćemo opisati osnovne pojmove vezane za elektromobilnost, mehaniku, funkcionalnosti i specifikacije električnih vozila, specifičnosti upravljanja, vlasništva i održavanja električnih vozila te razlike u odnosu na konvencionalna vozila.

10:45 – 11:15 Pauza za kavu

11:15 – 12:45 Barijere za implementaciju električnih vozila

Cjelina će se sastojati od pet dijelova u kojima ćemo opisati izazove i prilike u razvoju elektromobilnosti. Napraviti će se pregled tehnoloških i cjenovnih barijera, društvenih očekivanja u prijevozu, izazova razvoja infrastrukture punjenja električnih vozila i pregled modela poticaja za vlasnike električnih vozila i pružatelja usluga mobilnosti. Zatim ćemo razmotriti isplativost prelaska na električne automobile.

12:45 – 13:45 Ručak

13:45 – 15:00 Budući trendovi razvoja elektromobilnosti

Cjelina se sastoji od četiri dijela u kojima ćemo pregledati trendove razvoja elektromobilnosti kroz aspekte tehnologije, tržišta i mobilnosti. Brzi tehnološki razvoj rezultira različitim standardima u proizvodnji što utječe na tipove i vrstu vozila dostupnih na tržištu. Cjenovna pristupačnost bitno određuje usvajanje novih tehnologija i utječe na stvaranje novih navika kod krajnjih korisnika.

15:00 – 15:30 Pauza za kavu

15:30 – 16:00 Zaključni dio (pregled tema koje smo prošli, pitanja i komentari, najava iduće radionice)

Drugi dan (01.02.2019.)

09:00 – 09:15 Uvodni dio (Pozdravi, najave)

09:15 – 10:30 Punionice za električna vozila

Cjelina se sastoji od četiri dijela u kojima ćemo objasniti različite tipove i standarde punjenja električnih vozila. Postavljanje punionica zahtjeva stvaranje novih mehanizama i modela poslovanja i upravljanja. Ti modeli poslovanja rezultiraju novim dionicima koji su uključeni u različitim dijelovima procesa punjenja. Kvalitetna komunikacija između tih dionika je omogućena stvaranjem otvorenih protokola. Ove procese i modele poslovanja ćemo objasniti kroz trenutne standarde punjenja. Predstavit ćemo aktualne trendove u razvoju procesa punjenja i odnosa energetskog sustava i zahtjeva električnih vozila.

10:30 – 11:00 Pauza za kavu

11:00 – 12:15 Širenja i razvoj infrastrukture punionica

Cjelina se sastoji od pet dijelova kojima ćemo opisati okvire razvoja infrastrukture za punjenje električnih vozila pregledom zakona, strategija i regulativa u Hrvatskoj i zemljama EU. Upoznati ćete se sa različitim proizvođačima opreme za punjenje i kakve tehnologije se nude na tržištu. Trenutno se razvoj infrastrukture i dalje obavlja kroz sufinanciranje pilot projekata putem EU fondova. Prezentirati će se primjeri dobre prakse iz EU.

12:15 – 13:15 Ručak

13:15 – 14:15 Mreža punionica iz perspektive jedinice lokalne samouprave

Cjelina se sastoji od četiri dijela četiri dijela unutar kojih ćemo predstaviti ulogu javnih institucija u preuzimanju inicijative širenja infrastrukture za punjenje. Javni interes postavljanja punionica dostupnih širem građanstvu je od višestrukog značaja. Predavanjem ćemo opisati različite interese koje javne institucije imaju za širenje infrastrukture za punjenje. Također, predstaviti ćemo modele postavljanja i upravljanja javnim punionicama te razmotriti koju ulogu u tome ima lokalna samouprava. Potom ćemo razgovarati o prednostima i nedostacima suradnje javnog i privatnog sektora na projektima širenja mreže punionica.

14:15 – 14:45 Pauza za kavu

14:45 – 15:30 Mreža punionica iz perspektive investitora

Cjelina se sastoji od od panel rasprave sa predstavnicima privatnih investitora unutar koje će pobliže objasniti prednosti privatnih investicija za implementaciju punionica za električna vozila, ali i kakve rezultate očekivati. Unatoč visokoj cijeni instalacije, dugoročne prednosti sudjelovanja privatnog sektora u izgradnji mreže punionica su višestruke: od unaprjeđenja poslovanja do uvođenja novih usluga i jačanja imidža. Veliki igrači su se već uključili i sudjeluju u opsežnim projektima diljem Svijeta. Kroz predavanje raspraviti ćemo je li gradnja punionica ulaganje u budući razvoj ili samo kratkoročno praćenje trendova.

15:30 – 16:00 Zaključni dio (pregled tema koje smo prošli, zadnja pitanja i komentari) i zatvaranje radionice.