HR EN

Grad Koprivnica

Proslava stotog rođendana Domoljuba

Dvorana Domoljub danas slavi stoti rođendan

Cijela 2019. godina bila je protkana programima posvećenima stotom rođendanu dvorane „Domoljub“, a završetak proslave održan je upravo danas, kada je točno sto godina od otvorenja dvorane, 28. prosinca 1919. godine.

Tim povodom otvorena je izložba pod nazivom „Pet lica u gostima“ te je održana svečana akademija.

Na izložbi su predstavljeni radovi pet autora koji su na istom mjestu izlagali prilikom otvorenja zgrade nakon obnove 1954. godine: Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Miju Kovačića, Dragana Gažija i Franju Filipovića. Izložba je postavljena u predvorju dvorane, a biti će otvorena za razgledavanje do 31. siječnja 2020. godine.

Na samom početku svečane akademije pozdravnim govorima prisutnima obratili su se Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, Darko Frankol, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Koprivnice, Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Gradonačelnik Mišel Jakšić u svom obraćanju zahvalio je  ravnateljici Maji Holek i njezinim suradnicima na brojnim programima kojima je obilježen 100. rođendan Domoljuba, ali i bivšem ravnatelju Josipu Nakiću Alfireviću koji je također sa svojim suradnicima desetljećima radio na tome da bi Pučko otvoreno učilište zajedno sa Domoljubom postalo nezaobilazna institucija ne samo na području grada  već i puno šire.

Drago mi je da su danas sa nama i naši obrtnici jer bez obrtništva ne bi bilo nove dvorane. To je samo još jedan pokazatelj koliko je obrtništvo snažno ukorijenjeno u ovaj grad. Domoljub je centar kulture grada Koprivnica, ali izuzetno mi je drago da smo uz Domoljub obnovili još nekoliko centara kulture u Koprivnici, mislim tu na Sinagogu, na Galeriju Mijo Kovačić, ali i na brojne programe koji se svakodnevno spremaju i u uredima naših ravnatelja  Pučkog otvorenog učilišta, Muzeja grada Koprivnice te gradske Knjižnice. Vjerujem da u ovom gradu imamo dovoljno potencijala i energije za jedno novo vrijeme i još jedno snažnije okretanje našoj kulturi, našoj umjetnosti, našoj znanosti jer samo na taj način i kroz te ustanove i institucije možemo nastaviti razvijati društvo  otvorenosti, slobode, prihvaćanja različitosti i novih ideja koje mogu doprinijeti tome da  pokrenemo jedan novi razvojni ciklus u životu našega grada. – istaknuo je gradonačelnik Jakšić.

Nakon pozdravnih govora, u sklopu programa pušten je kratki film o značaju Domoljuba, dok su o  povijesti Domoljuba predavanja održali akademik Dragutin Feletar i magistar povijesti Nikola Cik.

Pored mnogih uzvanika svečanosti je prisustvovao i predstavnik Ministarstva kulture Milan Pezelj, pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru.

U glazbenom dijelu programa svečane akademije nastupio je Folklorni ansambl Koprivnica.

U sklopu ove završne svečanosti na programu u 19:30 sati je Cabaret „Preko veze“, koprodukcija Satiričkog kazališta Kerempuh i kazališta Moruzgva. Nakon predstave u 21 sat, za kraj rođendanskog slavlja, cjelogodišnja proslava stogodišnjice koprivničkog kulturnog bisera proslavit će se vatrometom.

 

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice