HR EN

Grad Koprivnica

Dvadesetak predstavnica gradova, općina i zajednica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije posjetile Koprivnicu

Dvadesetak predstavnica gradova, općina i zajednica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, posjetile su Koprivnicu u sklopu dvodnevnog studijskog putovanja „Women’s power: Socio-ekološka lokalna politika za održivu budućnost“ kojeg je organizirao zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert Stiftung.

Riječ je o politikama koje se temelje na socio-ekološkim standardima, inovativnim konceptima gospodarenja otpadom, poticanjem energetskih zadruga i zajednica, pronalaženjem rješenja za održivu mobilnost i aktivnim poticanjem lokalnog razvoja, predstavljaju održive politike, usmjerene ka poboljšanju kvalitete života svojih građana. Gradovi, općine i zajednice koji se razvijaju na održiv način mogu integrirati sve potencijale gospodarskog razvoja, unaprijediti komunikaciju s građanima te osigurati uključenost marginaliziranih skupina. Cilj je potaknuti razmjenu iskustva najboljih praksi između progresivnih političarki iz tri susjedne zemlje te na taj način aktivno doprinijeti čvršćoj regionalnoj suradnji.

Prvog dana, gradonačelnik Mišel Jakšić je zajedno sa svojom zamjenicom Ksenijom Ostriž u Gradskoj vijećnici upriličio prijem za gošće studijskog putovanja kojima je kroz prezentaciju predstavio inicijativu „Zelena Koprivnica“ koja se razvija unatrag petnaestak godina. Istakao je projekte Bicka, Buska, hibridna i električna vozila gradske uprave, Living Lab, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostanu Herešin kao i da smo drugo grad u Hrvatskoj po stopi odvojenog prikupljanja otpada (55,4 posto). Posebno je istaknuo da smo ponosni na dvije prestižne nagrade koje je Koprivnica osvojila posljednjih godina, one za najbolji Eco city grad i najbolji Smart city grad u Hrvatskoj.

Drugog dana boravka u Koprivnici, zamjenica gradonačelnika Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Jasna Markušić, upoznale su gošće s izgradnjom prve ECO-SANDWICH kuće u Hrvatskoj te  „Šparnim hižama“, prvim niskoenergetskim stambenim zgradama u Koprivnici. Studijsko putovanje završeno je posjetu Kompastani Herešin uz stručno vodstvo članice Uprave Komunalca Dubravke Horvat i direktora Sektora gospodarenja otpadom Saše Grubačevića.

 

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice