HR EN

Grad Koprivnica

dan_muzeja_grada_kc

40. Međunarodni dan muzeja uz temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“

Pozivamo vas da u ponedjeljak, 18. svibnja 2020. godine, uz slobodan ulaz, besplatne programe i uz pridržavanje mjera zaštite,
s nama obilježite 40. Međunarodni dan muzeja uz temu
„Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“.

 

Ovogodišnja središnja tema i programi posvećeni su razumijevanju i uvažavanju različitosti, društvenom senzibilitetu i inkluzivnom ponašanju.

Hrvatska muzejska scena posljednjih petnaestak godina bilježi povećani broj projekata prilagođenih najrazličitijim korisnicima s obzirom na dob, razinu edukacije te na druge posebnosti koje ih određuju. Vjerujemo da i Muzej grada Koprivnice doprinosi pomicanju granica prema korisnicima s uvažavanjem etničkih pripadnosti, roda, klase, dobi, fizičke sposobnost, jezika, religije, ekonomskog statusa ili pak rodnog opredjeljenja.

Prilagođavajući se ograničavajućim okolnostima uz pandemiju COVID-19 osmislili smo nekoliko aktivnosti kojima ćemo se približiti publici. Muzejske će zgrade na Međunarodni dan muzeja u Koprivnici biti otvorene od 8 do 18 sati, a  u Hlebinama od 10 do 18 sati.

U nastavku donosimo i program koprivničkog izdanja 40. Međunarodnog dana muzeja.

Z on kraj Drave – mali čovjek velikih ideja (Facebook stranica Muzeja grada Koprivnice)

Virtualna izložba kojom se obilježava 100. obljetnica rođenja Ivana Večenaja, svestranog umjetnika, vizionara i inovatora koji svojim kreativnim impulsom obogaćuje (naivnu) umjetnost, književnost, leksikografiju i leksikologiju. Kako mu se rođendan podudara upravo s Međunarodnim danom muzeja prilika je to za predstavljanje njegova djelovanja kojim je dokazao da lokalna priča može postati globalni fenomen, a „mali“ čovjek – veliki umjetnik koji mijenja sliku svijeta. Večenajeve radove pregledajte na Facebook stranici Muzeja, a tijekom Međunarodnog dana muzeja možete se aktivnije uključiti i sami – odgovaranjem na zagonetke Ivana Večenaja te uz mali kviz o njegovu životu i radu, također na društvenim mrežama. Najuspješniji će osvojiti poklon-paket i vodstvo kroz galeriju Ivana Večenaja pod pokroviteljstvom obitelji Večenaj.

Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca (Galerija Koprivnica)

Od ponedjeljka u Galeriji Koprivnica posjetite izložbu Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca. Izbor fotografija iz bogate ostavštine Toše Dabca, jednog od najistaknutijih zagrebačkih fotografa, donosi motive narodnih nošnji raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Uz fotografije, moći ćete razgledati i dijelove narodnih nošnji iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji. Otvorenja izložbe neće biti, ali ju možete razgledati svakodnevno u Galeriji Koprivnica.

Eksperimentalna radionica taljenje željezne rude (Muzej grada Koprivnice)

U velikom dvorištu Muzeja nastavljamo s istraživanjem peći za taljenje željezne rude. Takve su peći na prostoru Podravine prepoznate na više od 80 položaja koji su korišteni od kasne antike do kasnoga srednjega vijeka. Tijekom taljenja koristit će se barska ruda s lokaliteta Hrastova greda kod Kalinovca. Pratite nas na društvenim mrežama jer ćemo dokumentirati i objaviti sve procese koji su se odvijali u postupku taljenja – prikupljanje i prženje rude, izrada drvenog ugljena, izgradnja peći, sušenje peći, sam proces taljenja, otvaranje peći i primarna obrada dobivenog komada spužvastog željeza.

Iza scene  – čuvamo prošlost i gledamo u budućnost (Facebook stranica i web stranica Muzeja grada Koprivnice)

Uz posebne, vrijedne i zanimljive predmete, umjetnine i stručnjake koji će o njima brinuti te ih približiti svima, kulturna baština može biti čudesna i neprocjenjiva. Ali nije uvijek tako i nije uvijek lako. Što je sve potrebno napraviti da bi kultura i umjetnost na uzbudljiv način i u što boljem stanju „stigla“ do posjetitelja i tko sve brine o tome saznat ćete u kratkom videu koji je nastao kad je kamera ušla u muzejske prostore, na mjesto tradicije, kulturnog stvaralaštva, kreativnosti i okupljanja.

Pazimo jedni na druge i vidimo se!

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice