HR EN

Grad Koprivnica

Projekt Volonter penzioner

Projekt Volonter penzioner UP.04.2.1.09.0049 odobren je u okviru natječaja Ministarstva rada i mirovinskog sustava pod nazivom ‘Pridruži se – Aktivni u mirovini’ – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Ministarstvo je donijelo 28. rujna 2020. godine Odluku o financiranju projekta. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Nositelj projekta: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Projektni partneri: Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije ‘Rad na dar’, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena ‘Kamengrad’, Starigrad

Opis projekta

Projektom Volonter penzioner osnovat će se prvi koprivnički Volonterski Klub za umirovljenike. Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kroz rad savjetovališta razvit će program i provesti stručna istraživanja o problematici mentalnog zdravlja i stanju uhranjenosti umirovljenika. U Posudionici medicinskih pomagala Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica pomagala bi se mogla posuditi bez naknade ovisno o potrebama korisnika dok će se kroz Socijalnu samoposlugu prikupljati donacije za umirovljenike u socijalnoj potrebi.

Cilj projekta Volonter penzioner je jačanje organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika. Specifični ciljevi projekta su jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini, kao i razvoj socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima te razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva.

Projektne aktivnosti usmjerene su na  izgradnju programa jačanja socijalnih i kreativnih vještina umirovljenika na temelju kojih će se organizirati dnevne aktivnosti. Provodit će se treninzi za jačanje tjelesnih i psihičkih sposobnosti, organizirati edukacije s ciljem provođenja cjeloživotnog učenja i stjecanja novih znanja i vještina. Održavat će se radionice o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, kulturno-umjetničke aktivnosti te općenito rad na uključivanju umirovljenika u život zajednice. Otvorit će se i opremiti Volonterski Klub za umirovljenike i starije osobe. Ostvarivat će se međugeneracijska suradnja s učenicima koji će uz stručna vodstva umirovljenike učiti korištenju informatičke tehnologije, te redovito mjeriti tlak i razinu šećera u krvi. Volonterski Klub za umirovljenike i starije osobe omogućit će umirovljenicima brojne aktivnosti, redovitu tjelovježbu i sportske aktivnosti kroz nordijsko hodanje, korištenje bazena, posjet utakmicama i izlete. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, za članove Kluba organizirat će se savjetovališta za prevenciju tjelesne težine i debljine i psihogerontologiju, odnosno mentalno zdravlje starijih, na temelju čega će se izraditi stručni radovi o problematici mentalnog zdravlja i stanju uhranjenosti umirovljenika.

Očekivani rezultati projekta Volonter penzioner odnose se na razvoj volonterstva za umirovljenike. Uspostavom Kluba u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica stvorit će se uvjeti za kvalitetnije pružanje socijalnih usluga građanima starije životne dobi kroz Socijalnu samoposlugu i Posudionicu medicinskih pomagala, čime će se ostvariti i dugoročni pozitivni učinci na društvo jer će umirovljenici volontirati u akcijama prikupljanja i podjele donacija. Projektom Volonter penzioner zaposlit će se dvije osobe koje će organizirati aktivnosti za umirovljenike i bit će unajmljen prostor u kojem će biti namješten i otvoren Klub umirovljenika za koji su razvijeni i provedeni programi dnevnih aktivnosti slobodnog vremena.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica nabavit će opremu za održavanje radionica i treninga, namještaj, bijelu tehniku, audio-vizualnu opremu, sportske rekvizite, medicinska pomagala, opremu za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. Održat će se 144 treninga za poticanje tjelesne aktivnosti i 18 fotoradionica, a  bit će organizirani odlasci u kino i kazalište, na bazene i nogometne utakmice. U sklopu projekta bit će razvijena dva inovativna programa u obliku Socijalne samoposluge i Posudionice medicinskih pomagala. Provedena će biti stručna istraživanja i objavljena tri stručna rada o mentalnom zdravlju i stanju uhranjenosti umirovljenika. Predviđena je organizacija informativno-promotivnih događanja o aktivnom starenju i povećanju kvalitete života umirovljenika. Tijekom provođenja projekta održat će se edukacije o komunikacijskim vještinama sa starijim osobama, osnovama prve pomoći, padovima i osteoporozi, internetu i društvenim mrežama za treću dob i bit će proveden osnovni stupanj edukacije volontera umirovljenika. Osim toga, održat će se okrugli stol pod nazivom „Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj“ i bit će provedena 2 programa zajedničkih aktivnosti s mladim osobama kroz informatičke i zdravstvene radionice.

Ciljane skupine u projektu su umirovljenici koji se žele uključiti u rad Kluba, kao i članovi partnerskih udruga koje, između ostalih, okupljaju umirovljenike. U aktivnostima će sudjelovati 250 različitih umirovljenika u 120 aktivnosti svake godine, odnosno ukupno 360 aktivnosti u 3 godine provođenja projekta. Volonteri će u projektu ostvariti 540 volonterskih sati. Među rezultatima projekta su održane edukacije i radionice za stjecanje novih vještina za umirovljenike te edukacije za članove projektnog tima. Organizirat će se godišnji sastanci projektnog tima, posjeti primjerima dobre prakse i radionice za izradu programa. Umirovljenici koji će sudjelovati u projektu družit će se s umirovljenicima iz drugih gradova i ići na nekoliko izleta.

Krajnji korisnici projekta bit će umirovljenici i starije osobe koje su u socijalnoj potrebi, a sukladno službenim evidencijama Grada Koprivnice koji će revidirati popis korisnika Socijalne samoposluge, čime se kroz Socijalnu samoposlugu razvija nova socijalna inovacija u radu s umirovljenicima, odnosno pruža pomoć u hrani umirovljenicima koji su u socijalnoj potrebi.

Ukupna vrijednog projekta i iznos koji sufinancira EU: 1.984.964,46 HRK

Razdoblje provedbe je 36 mjeseci, od 19. listopada 2020. do 19. listopada 2023. godine.

Voditelj projekta: Adela Sočev, dipl. politolog, ravnateljica

Kontakt osobe:

Nikola Cik, voditelj Kluba umirovljenika, e-mail: klub@hck-koprivnica.hr, tel: 048/642-193

Karlo Ganžulić, asistent voditelja kluba, e-mail: volonteri@hck-koprivnica.hr

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice