HR EN

Grad Koprivnica

Projekt sadnje bio češnjaka “BioknoblauchRomanes”

Projekt „BIOKNOBLAUCH ROMANES“ je pokrenula Udruga za pomoć socijalno ugroženim skupinama EuropeanNeighbours iz Graza. U projekt je uključila Grad Koprivnicu, Grad Bansku Bystricu iz Slovačke, Pečuh iz Mađarske i Moldovu Novu iz Rumunjske te je pod pokroviteljstvom Grada Graza i COFACE-a, odnosno Konfederacije organizacija za pomoć obiteljima u Europskoj uniji, SPAR-a i još mnogih drugih partnera.

Cilj projekta je gospodarska stabilizacija, uključivanje članova romske zajednice u projekt i senzibilizacija javnosti i podizanje svijesti po pitanju integracije Roma. Uz to je potrebno oživjeti mjere obrazovanja i školovanja, kao i osigurati minimalni socijalni standard, uspostaviti iskoristive organizacijske oblike.

Aktivnosti projekta:

  • Početni korak projekta razvoja održive marke BIOKNOBLAUCH ROMANES su probne sadnje u Grazu, Koprivnici, Banskoj Bystrici i Moldovi Novoj. Srednja poljoprivredna škola Graz – Altgrottenhof prva je započela s probnom sadnjom.
  • Sljedeći korak bila je tiskovna konferencija u Koprivnici održana 27.10.2011. na kojoj su predstavljeni partneri projekta te mjere i ciljevi. Gradonačelnik Zvonimir Mršić ugostio je predstavnike Grada Graza, Udruge EuropeanNeighbours i Srednje poljoprivredne  škole Graz – Altgrottenhof.
  • 30.10.2011. romska obitelj uključena je u probnu sadnju bio češnjaka dobivenog od Grada Graza na području Kampusa, pri čemu je romska obitelj za sadnju češnjaka uz pomoć Savjetodavne službe za poljoprivredu iz Koprivnice na raspolaganje dobila 1000 m2
  • U studenom je održana tiskovna konferencija u Banskoj Bystrici u Slovačkoj na kojoj su sudjelovali članovi Udruge EuropeanNeighbours iz Graza, gradska vijećnica gđa SissiPotzinger
  • Organizirana je probna sadnja bio češnjaka u koju su uključene romske obitelji
  • 8. ožujka 2012. godine smatra se službenim početkom projekta, budući da je Graz, grad ljudskih prava koji promiče socijalno uključivanje marginaliziranih skupina, bio domaćin velike tiskovne konferencije kojoj su nazočili gradonačelnik GrazaSiegfriedNagl, gđa SissiPotzinger gradska vijećnica, Jan Hero ERIO Bruxelles, Branislav Stany iz Banske Bystrice, Iva Svirčić viša stručna suradnica za europske integracije, WilliamLay COFACE Bruxelles, univ. prof.dr. Tomislav Borić, romske zajednice iz Slovačke.
  • Posjet austrijske delegacije Gradu i praćenje probne sadnje u travnju

Analiza rezultata probne sadnje bio češnjaka pokazat će je li zemlja pogodna za uzgoj bio češnjaka. Ukoliko rezultati budu zadovoljavajući, započet će sljedeći korak projekta, odnosno sadnja češnjaka koja je dostatna za održivu proizvodnju i prodaju češnjaka.
Budući da je projekt namijenjen Romima, Romi će pohađati obuku i stručno se osposobiti kako bi dugoročno mogli proizvoditi češnjak te ga prodavati.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice