HR EN

Grad Koprivnica

IGERCsk

U okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska 2007-2013 te sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava koji je potpisan 18. lipnja 2010. godine,  gradovima Csurgu i Koprivnici dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu 436,900 EUR za provedbu projekta ”Inovativna istraživanja geotermalne energije u okolici Grada Csurga i Grada Koprivnice“ (IGER-CsK)”.

Cilj projekta je identifikacija geotermalnih ležišta oko gradova, otkrivajući najprikladnije lokacije za osnivanje geotermalne bušotine, koristeći geotehničke metode. Kao rezultat geotehničkih istraživanja izradit će se studija izvedivosti i tehnološki planovi za bušotine, što može pružiti temelj za potonja ulaganja u korištenje geotermalne energije. Grad Koprivnica i Grad Csurgó  zalažu se za korištenje obnovljivih izvora energije i razvijanje prekogranične suradnje.

Projekt ima veliku važnost u razvoju mađarsko-hrvatskih odnosa, budući da će ovo biti prva relevantna suradnja između dvaju gradova. Nadalje, ima pionirsku ulogu u korištenju zajedničkih geotermalnih resursa dviju zemalja, te primjene obnovljivih izvora energije.

Tokom samog projekta, u okolici Koprivnice, na dvije različite lokacije, obavljeno je geotehničko istraživanje.

Za samo istraživnaje koristile su se dvije različite metode istraživanja, gravimetrijska i magnetnotelurska metoda. Podaci dobiveni istražnim radovima su u posljednjoj fazi analiziranja, ali već sada ima pozitivnih pokazatelja geotermalnog potencijala okolice Koprivnice. Nakon kompletne analize, biti će jasno koliki je taj potencijal. Građani Koprivnice, te sva industrija u Koprivnici, moći će koristiti ovaj obnovljivi izvor energije. To znači, jeftiniju energiju za građane i jeftijniji energent za industriju koji u konačnici znači manje troškove proizvodnje i veću konkurentnost na tržištu.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice