HR EN

Grad Koprivnica

Europsko građanstvo, povezivanje i kultura br. 2013-1376

Projekt «Europsko građanstvo, povezivanje i kultura br. 2013-1376» financiran je uz potporu Europske unije u sklopu programa “Europa za građane”

Sudjelovanje: projekt uključuje 10064 građana iz grada Kapošvara (Mađarska), 44 sudionika iz grada Csíkszereda / Miercurea Ciuc (Rumunjska),  53 sudionika iz grada Koprivnice (Hrvatska), 8 sudionika iz grada Glinde (Njemačka), 5 sudionika iz grada Batha (UK) i 8 sudionika iz grada Saint -Sébastien -sur -Loire (Francuska)

Mjesto / Datumi: događaj je održan u Kapošvaru, Mađarska, od  /05/09/2013 do /08/09/2013

Kratki opis: Grad Kapošvar bio je domaćin sastanka povezanih gradova između 5-8 rujna 2013 pod nazivom “Europsko građanstvo, povezivanje i kultura”, u sklopu trodnevnog lokalnog kulturnog festivala pod nazivom “Grad je naš” koji je pružio bogatstvo kulturnih i društvenih događanja. 2013. je Europska godina građana i Kapošvar se pridružio ovoj inicijativi organizirajući program za kulturu i povezivanje koji uključuje delegacije, grupe iz povezanih gradova i lokalne građanske udruge.

Dan /05/09/2013 bio je posvećen predstavljanju projekta i dočeku delegacija i građanskih udruga  u ceremonijalnoj dvorani u Vijećnici. Predstavnici Grada Kapošvara i građanske udruge za povezivanje pozdravili su goste i obitelji domaćine, a zatim je iznesen kratki pregled projekta i program za naredne dane.Istog dana održana je radionica pod nazivom “Europsko građanstvo, povezivanje i kultura”, koja je održana u Vijećnici 09:00-16:00h, uz sudjelovanje Kapošvara i pet delegacija iz povezanog grada, te Udruga za povezivanje grada Kapošvara i Kompas udruga mladih Kapošvara. Prezentacije su obradile sljedeće teme: europsko građanstvo, volonterizam, građansko predstavljanje, povezivanje, kultura, europske vrijednosti, a zatim su uslijedili forum i panel rasprava.

Otvorenja festivala održano je u 16:00h, a u 17:30 je, pred brojnom publikom započela izvedba programa Folklornog ansambla Koprivnica, nakon čega je uslijedio zbor Hrvatske etničke manjine u Kapošvaru pod nazivom Rainbow-Bridge.

Dan /07/09/2013 bio je posvećen sastancima pojedinačnih uključenih organizacija  i neformalnom EU pikniku, kao i kulturnim izvedbama i promicanju europskih vrijednosti i multikulturalizma kroz rad štandova za povezivanje koje su vodile udruge za povezivanje povezanih gradova i volonteri na Glavnoj ulici, u okviru programa “Upoznajmo svog blizanca”. Svaka delegacija snimila je video poruku koja će biti pridodana našem izvještaju i poslana u Bruxelles. Uslijedio je EU piknik, s kuhanjem, kulturnim programima i EU kvizom, te neformalnim raspravama.

U međuvremenu, kulturne su skupine otkrile Kapošvar i izvele svoj program pred velikom publikom – ” Tenyeres – Talpas ” folklorna plesna skupina (Csíkszereda) u 18:00h na glavnoj pozornici i Walcot State zbor Batha također u 18:00 u reformiranoj crkvi. Sudionici su se pridružili koncertima i drugim kulturnim aktivnostima u večernjim satima.

Dan /08/09/2013 bio je posvećen posjetu vili Rippl – Rónai  (domu najznačajnijeg slikara Kapošvara, umjetnika koji je bio cijenjen među europskim umjetnicima na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće), gdje su delegacije posjetile njegov memorijalni muzej tijekom neformalnog sastanka u Centru za posjetitelje. Zatim se na ručku raspravljalo o dojmovima i iskustvima u vezi projekta i mogućim načinima buduće suradnje. Dogovoreno je da povezani gradovi Kapošvara trebaju početi surađivati međusobno te poticati njegovanje novih poveznica i stjecanje novih iskustava, kao što to trebaju činiti građani Europe, s pravom na život, kretanje i slobodno djelovanje unutar Europske unije. Osim formalne rasprave, održani su i neformalni sastanci te stvorena nova prijateljstva. Partneri su naglasili da je osim radionice info štand na glavnoj ulici omogućio mještanima informacije iz prve ruke o povezivanju i EU te da su kulturne priredbe promovirale multikulturalizam.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice