Drava Art Biennale 2019. – Performans Josipa Ivančića i.j. piNA Voda, ah …wassSER….


Pozivamo Vas na izvedbu performansa
u sklopu projekta Drava Art Biennale 2019.

Josipa Ivančića i.j. piNA Voda, ah …wassSER….

u srijedu 11. 9. 2019. godine od 18 sati

u koprivnički gradski park (kod skulpture J. Fluksija Buđenje)

 

Josip Ivančić – i.j.piNO (Pula, 1951.) je performer, likovni umjetnik, glazbenik. Od početka 1970-ih godina ulazi u konceptualni krug i performans vode. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a pod utjecajem Beuysa otvara procese za stvaranje tzv. socijalne skulpture čime propituje socijalističke vrijednosne sustave, smisao rada i poziciju radnika. Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je „pravo“ na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom 1980-ih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti (alterrock grupa GustapH y njegovi dobry duhovy), a od 1990-ih javnosti je poznat kao jedan od najprovokativnijih hrvatskih performera, ali i kao alternativni novomedijski eksperimentator.

i.j.piNO posljednjih godina istražuje i tematizira povredu općeg interesa radi osobnog koristoljublja, radnička prava i manipulacije. U ovom performansu propituje političke zakulisne igre vezane uz zdravstvenu čistoću i ispravnost vode koje su unazad nekoliko godina u Hrvatskoj često iznova aktualne.

Projekt podupiru: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica i Hartmann d.o.o.