Zamjena rasvjetnih tijela u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti


Objavljeno: 14.07.2017 — Pregledano: 610 puta

Rekonstrukcijom javne rasvjete na dijelu Trga bana Josipa Jelačića i na dijelu Trga dr. Tomislava Bardeka u Koprivnici povećana je kvaliteta osvjetljenja te sigurnost prometovanja noću. Zahvatom su zamijenjene stare energetski neučinkovite svjetiljke s novim modernim upravljivim svjetiljkama u LED tehnologiji.

Na dijelu Trga bana Jelačića od državne ceste D41 do Ulice kneza Domagoja postavljeno je 12 svjetiljaka s obje strane prometnice snage 46 W, dok je na dijelu Trga dr. Tomislava Bardeka u parku ispred Doma zdravlja postavljeno pet svjetiljaka snage 19 W. Sva javna rasvjeta izvedena je na postojećim stupovima koji su obnovljeni.

Kod novih LED svjetiljki, svjetlost je usmjerena isključivo na plohe prometnica – cesta, staza i parkiralište, a njihova električna snaga je 50 posto manja u odnosu na prijašnje svjetiljke. Također, nove svjetiljke su upravljive tako da se njihov svjetlosni tok poslije 24 sata smanjuje, a režim rada se uvijek može preprogramirati na drugačija osvjetljenja. Ovom zamjenom svjetiljaka energetska potrošnja javne rasvjete na predmetnom zahvatu se smanjila za oko 70 posto.

Ukupan trošak rekonstrukcije iznosio je 65.000,00 kuna, a financiran je iz proračuna Grada Koprivnice. Izradu tehničkog rješenja te izvođenje radova izveo je Komunalac d.o.o. iz Koprivnice.