Udruga Bolje sutra provodit će projekt KopriVITA


Objavljeno: 19.05.2017 — Pregledano: 1.094 puta

Predstavnici Udruge za osobe s invaliditetom grada Koprivnice „Bolje sutra“ održali su danas 19. svibnja sastanak s Mišelom Jakšićem, zamjenikom koji obnaša dužnost gradonačelnika. Tema sastanka bio je projekt Inovativni koprivnički socijalni centar „KopriVITA“ koji će se provoditi sljedećih godinu dana. Riječ je o projektu koji je Udruga Bolje sutra prijavila na natječaj Poticanja društvenog poduzetništva, u okviru Europskog socijalnog fonda financiranog od strane Europske unije. Projekt je prijavljen u rujnu  2016. godine, a odabra je u jakoj konkurenciji od 194 prijavljenih, od čega je svega 18 odobreno. Njegova provedba započet će 1. lipnja, a trajat će godinu dana.

Projekt koji smo dobili je preduvjet za stvaranje socijalnog poduzeća. Želimo da se zaposle osobe s invaliditetom, da se proizvodi tjestenina od koprive, a važno nam je da taj proizvod bude od namirnica lokalnog podrijetla. Natječaj je imao za cilj stvoriti inovativne ideja, a očito je naša ideja bila inovativna. Na tržištu postoji tjestenina s koprivom, nismo mi ništa novo sada izmislili, ali model po kojem želimo to raditi je inovativan – objasnila je Marija Mraz, predsjednica Udruge Bolje sutra.

Cilj projekta je stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će pridonijeti uključivanju soba s invaliditetom na tržište rada na području grada Koprivnice. Ovim projektom Udruga nastoji kroz pokretanje društvenog poduzeća KopriVITA za proizvodnju tjestenina od koprive doprinijeti rješavanju osnovnog problema zapošljavanja osoba s invaliditetom te im na taj način omogućiti pronalazak posla i približiti ih tržištu rada.

U pisanju projekta pomogli su službenici Odsjeka za europske poslove i održivi razvoj Grada Koprivnice. Vrijednost projekta je nešto veća od 500 tisuća kuna, a sredstva su namijenjena za pripremu osnivanja socijalnog poduzeća, odnosno za kupnju opreme i edukacije.

Nezaposlene osobe s invaliditetom koje su prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bit će korisnici ovog projekta – objasnila je Marija Mraz.