Organizatori volontiranja pričali o mogućnostima volontiranja za građane


Objavljeno: 14.05.2018 — Pregledano: 40 puta

U srijedu, 09.05.2018. u prostoru Doma mladih Koprivnica (P.I.P.A.), Volonterski centar Koprivnice, program udruge Kopriva, u sklopu kampanje „Koprivnica volontira“ i uz pomoć šest organizatora volontiranja s područja grada Koprivnice, organizirao je predavanje „Mogućnosti volontiranja za građane“ kojim su se građani mogli informirati o mogućnostima, prednostima, potrebama i načinima volontiranja u lokalnoj zajednici. Predavanje je bilo namijenjeno građanima, budućim, ali i aktivnim volonterima.

Organizatori volontiranja predstavili su svoju organizaciju/udrugu, programe/aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti – trenutno aktivne, a i one koje su još u planu do kraja godine, te ostale specifičnosti vezane uz volontiranje. Sudjelovalo je 6 organizatora volontiranja koje su predstavile njihove koordinatorice volontera:

  1. Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Antonija Habajec
  2. Osmijeh 🙂 udruga za terapijsko jahanje, Petra Čolig
  3. Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze, Andreja Salajec
  4. Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice, Ivančica Cvelber
  5. projekt Treneri velikog srca, Rajka Bagarić
  6. Udruga volontera Podravke – PULS, Iva Trtanj

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica nudi nekoliko volonterskih programa u koje se mogu uključiti građani: socijalna samoposluga – prikupljanje donacija u trgovačkim centrima te pakiranje i podjele paketa korisnicima, sudjelovanje u javnim događanjima u Gradu s ciljem promoviranja njihovog rada, akcije Solidarnosti na djelu – prikupljanje novčanih donacija od sugrađana, Kodovi sigurnosti na vodi – podjela letaka kupačima na Dravi i Šoderici, natjecanja u Prvoj pomoći – kao suci ili manekeni za realističan prikaz ozljeda, dobrovoljno darivanje krvi – volonteri mogu asistirati djelatnicima GDCK Koprivnica i samim darivateljima, dijeliti promotivne materijale i slično.

Osmijeh – udruga za terapijsko jahanje, jedina specijalizirana udruga za terapijsko jahanje u našoj županiji, traži pomagače u terapijskom jahanju. Pomaganjem u provođenju terapije na konju podiže se opće zdravstveno stanje i kvaliteta života djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom uz osobno zadovoljstvo svih sudionika projekta. Odgovornosti i dužnosti volontera: pomaganje u pripremi konja (čišćenje, sedlanje, kupanje i sl.) prije i nakon završetka terapija, pomaganje u pojahivanju i sjahivanju korisnika, vođenje konja ili biti postrani pomagači prilikom terapije, pomaganje u svim ostalim situacijama koje se vežu na provedbu programa terapijskog jahanja.

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze ima niz programa i projekata koje provodi i u koje se mogu uključiti volonteri. Redovni program udruge obuhvaća: izložbe, koncerte, književne, pjesničke i filmske večeri, znanstvene tribine Skeptici u pubu, čitateljski klub, amaterske predstave i dr., a osim toga organiziraju Street art Festival i Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK). Kod redovnog programa volonteri su potrebni kod postavljanja izložbi, fotografiranja, hostinga izvođača, tehničke podrške (postavljanje razglasa, rasvjete, postavljanje scena za predstave), a tu su i promotivne aktivnosti koje uključuju održavanje Facebooka, weba, Instagrama i pisanje najavnih članaka. Za vrijeme Street art Festivala, aktivnosti volontera su: hosting umjetnika, prijevoz opreme i umjetnika, pripomoć umjetniku, fotografiranje i plakatiranje, dok za vrijeme FIUK-a volonteri pomažu kod promotivnih aktivnosti (priprema plakata i deplijana, pisanje članaka i tekstova za web i najave, podjela deplijana tijekom festivala, doček publike), hostinga izvođača, fotografiranja i tehničke podrške.

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice, osnovana je u svrhu pružanja podrške i unaprjeđivanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima. Trenutno ima aktivna tri projekta unutar kojih traži volontere: Klub „Latica“, igraonica „Dodir“ i Klub „Naši anđeli“. U Klubu „Latica“ traže se asistenti osobama s teškoćama starijima od 21 godinu, njima je potrebna pomoć na radionicama, školi kuhanja i na izletima. Igraonica „Dodir“ okuplja djecu s teškoćama u razvoju predškolske dobi. Kroz rad stručnih suradnika defektologa pruža se cijeli niz rehabilitacijskih postupaka s kojima se snažno utječe na napredak djece i njihovu bolju uključenost u zajednicu, bolju socijalizaciju i pripremu za školu. Volonteri pomažu voditeljima u radu s djecom i tako ih motiviraju na rehabilitaciju kroz igru i zabavu. U Klubu „Naši anđeli“ radi se s djecom s teškoćama u razvoju s kojima se provode programi socijalizacije, komunikacije, kreativne radionice te se djeci pomaže u kreativnom izražavanju, šetnji i igri, a nekima je potrebna pomoć i pri hranjenju.

Projekt Treneri velikog srca provodi se na Gradskim bazenima Cerine, gdje posebno educirani treneri provode plivačke programe prema Halliwick konceptu. Halliwick koncept namijenjen je učenju plivanja svih ljudi, a osobito djece i osoba s intelektualnim teškoćama i tjelesnim invaliditetom (cerebralnom paralizom, neuro-mišićnim oboljenjima, amputacijama, autizam…). Uz trenere veliku ulogu u provođenju treninga imaju volonteri. Oni su asistenti/pomagači u vodi, pružaju potporu kako bi plivač postigao osamostaljenje i postao neovisan u vodi – plivač. Volonteri komuniciraju s plivačem, pružaju mu psihičku i fizičku potporu u vodi, pomažu u pripremi rekvizita i izvedbi sata i pomažu kod testiranja plivača po SWIM testu. Volonteri nakon svakog volontiranja dobivaju besplatan sat plivanja i po završetku dugoročnog volontiranja mogu biti osposobljeni kao Halliwick instruktori.

Udruga volontera Podravke – PULS okuplja zaposlenike Podravke i sve zainteresirane građane, čiji je cilj poticati ih na volontiranje i pomaganje u zajednici kroz humanitarnu djelatnost i zalaganje. Za učlanjenje u udrugu potrebno je ispuniti pristupnicu i uplatiti iznos članarine – 60 kn godišnje (sredstva od članarina idu u humanitarne svrhe i provođenje aktivnosti udruge). Ove godine udruga organizira 3 velike humanitarne akcije. Trenutno su u tijeku dvije humanitarne akcije: „Za prvi PULS“ – kupnja uređaja  za ginekološki odjel Opće bolnice Dr. T. Bardek, Koprivnica, „Ubaci i ti za tricu iz kolica“ – kupnja specijaliziranih invalidskih kolica za igranje košarke u kolicima Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom „Koprivnica“, dok za jesen planiraju organizirati humanitarnu akciju za podršku projektu terapijskog jahanja u udruzi Osmijeh. Sredstva se prikupljaju na različitim Podravkinim aktivnostima, donatorskim večerama, aukcijama slika, aktivnostima na eventima u gradu i županiji, humanitarnim utakmicama, donacijama iz raznih izvora (privatnih, udruga, poslovnih klubova) i obilježavanjem Tjedna kretanja. Uz to su podrška drugim udrugama i partnerima, gdje uz pomoć volontera prikupljaju sredstva kroz razne akcije. Volonteri se mogu priključiti aktivnostima udruge u skladu s vlastitim afinitetima.

Volonterski centar Koprivnice poziva sve zainteresirane građane da se uključe u njihove volonterske aktivnosti.