Održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2017. do 2020. godine


Objavljeno: 10.04.2018 — Pregledano: 66 puta

U utorak, 10. travnja u prostorijama Županijske uprave održana je sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2017. do 2020. godine na kojoj je razmatrano Izvješće o provedbi Akcijskog plana za prošlu godinu.

Sjednicu je vodio predsjednik Povjerenstva i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Akcijskim planom utvrđene su mjere i aktivnosti za uključivanje Roma koje se temelje na setu od šest indikatora koji su prema nacionalnim standardima procijenjeni od najveće važnosti za uključivanje Roma u društvenu zajednicu: prostorno i komunalno uređenje naselja, stanovanje i zaštita okoliša, suzbijanje siromaštva i socijalna skrb, predškolski odgoj i obrazovanje, zdravstvena zaštita, statusna pitanja te kultura, sport i druge mjere.

Zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec na sjednici je  predstavila aktivnosti koje je proveo Grad Koprivnica kao što su izgradnja vodovodne infrastrukture u naselju Reka, odvoz smeća i glomaznog otpada, povećanje proračunskih sredstava za socijalne naknade, informiranje Roma o pravima iz sustava socijalne skrbi i odobravanje besplatne pravne pomoći, pomoć u provođenju nastave te podizanje svijesti o kulturi romske zajednice i čuvanju njene baštine.

Također je istaknula da je prošle godine za sve aktivnosti utrošeno preko 700 tisuća kuna, a najavila je kako će Grad Koprivnica i nadalje brinuti o potrebama romske zajednice.

Predsjednik povjerenstva Ratimir Ljubić pohvalio je jedinice lokalne samouprave i županijsko Vijeće na aktivnosti i korektnoj suradnji.