Održana početna konferencija projekta Odjek III


Objavljeno: 21.11.2017 — Pregledano: 759 puta

Zrinka i Laura dio su projekta Odjek III

Danas, 21. studenoga održana je početna konferencija projekta „Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – ODJEK III“. Riječ je o projektu kroz koji se osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju. Cilj projekta je osigurati dodatnu profesionalnu potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama na području grada Koprivnice kako bi im se u nastavi osigurala bolja obrazovna postignuća, uspješnija socijalizacija i emocionalno funkcioniranje.

Projektom je za rad odobreno 28 pomoćnika u nastavi za 28 učenika s teškoćama u razvoju, dok se kroz četiri godine provedbe projekta planira zaposliti 35 pomoćnika u nastavi. Dio ovog hvalevrijednog projekta su i Zrinka i Laura.

Zrinka Šupe, po struci odgajateljica predškolske djece, već drugu godinu radi kao pomoćnica u nastavi u Osnovnoj školi „Đuro Ester“. Iako joj je ovo prvo radno iskustvo na poziciji pomoćnice, u razred se lako uklopila. Zrinka svojim radom pomaže djevojčici Lauri, učenici trećeg razreda, koja boluje od oštećenja mišićnog tkiva u rukama te joj je potrebna pomoć kod obavljanja fizičkih aktivnosti, poput oblačenja, uzimanja hrane u kuhinji i pisanja. Zahvaljujući Zrinkinoj asistenciji, ona sada može sve više aktivnosti obavljati samostalno. Učiteljica Maja Sinjeri ističe kako je Laura od prvog dana samostalna djevojčica koja ne dozvoljava da joj njena poteškoća otežava igru i školske aktivnosti. Također, za Zrinku ima samo riječi hvale, ističe kako je upravo ona postala njena desna ruka te kako se od njenog dolaska vidi veliki napredak cijelog razreda.

Vršnjaci su Lauri također velika podrška te sada s njima može nesmetano igrati graničar, a naučila je i voditi košarkašku loptu. Učenici se slažu da je Zrinka postala važan dio razreda jer osim njihovoj, kako kažu, najboljoj prijateljici Lauri, puno pomaže i njima. Upravo takva integracija cilj je projekta Odjek III.

Grad Koprivnica rad pomoćnika u nastavi sufinancira s dodatnih 24 posto

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.342.252,00 kn, od kojih bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 5.390.914,20 kn, dok sredstva Grada Koprivnice iznose 951.337,80 kuna.  Uz navedenih 15 posto sufinanciranja, Grad dodatno rad pomoćnika u nastavi financira u iznosu od 24 posto. Naime, unatoč promjenama u modelu sufinanciranja od strane Ministarstva, pomoćnici u  nastavi imaju jednaku plaću kao i prethodne godine. Plaće pomoćnika u nastavi iznosi 40,78 kuna bruto II po satu rada.