Na spomen području Danica, u sklopu programa Jedan dan sjećanja na logor „Danica“, otkrivena je tabla s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske 


Objavljeno: 15.04.2019 — Pregledano: 209 puta

U ponedjeljak, 15. travnja na spomen području Danica, u organizaciji Ministarstva kulture, Grada Koprivnice i Muzeja grada Koprivnice, a u sklopu programa Jedan dan sjećanja na logor „Danica“, otkrivena je tabla s oznakom kulturnog dobra Republike Hrvatske. Kod spomenika „Izvidnica“ položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve žrtve, koji su stradali pod ustaškim, nacističkim i fašističkim režimom prije 78 godina.

„S obzirom na povijest našega grada koja na otvorenosti, dijalogu, zajedništvu i različitosti, jako nam puno znači što nekadašnji prostor logora Danica dobiva zasluženo mjesto u društvu , a to je da bude jedno mjesto sa velikim dignitetom i pijetetom prema svima onima žrtvama koje su nevine pale od fašističke i ustaške ruke. Ovo je samo jedan početak od onoga što planiramo sa ovim područjem jer je to potrebno ovom društvu. Prvenstveno zbog toga što u državi još uvijek imamo dvije kolone u Jasenovcu jer netko zbog svojih političkih interesa teško priznaje da su ustaštvo i fašizam bili najveća sramota i zlo koji se dogodio ovoj zemlji i svijetu u 20. stoljeću“, izjavio je gradonačelnik Jakšić.

Samom događaju prisustvovali su uz gradonačelnika i zamjenice Melita Samoborec i Ksenija Ostriž te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

„Mogu izraziti veliko zadovoljstvo da smo danas na ovom memorijalnom mjestu konačno službeno dobili oznaku kojom država na neki način garantira da će u budućnosti uz Grad Koprivnicu podupirati ovaj projekt i mjesto“, izjavio je predsjednik gradskog vijeća Ivan Pal.

Ispred Koprivničko – križevačke županije bio je prisutan zamjenik župana Ratimir Ljubić. Događaju je prisustvovao i zastupnik u Bundestagu Josip Juratović. Prigodnim riječima uzvanicima su se obratili i ravnatelj Muzeja Robert Čimin te ispred Ministarstva kulture pročelnik konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj.