Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svečano je obilježen Dan antifašističke borbe


Objavljeno: 22.06.2019 — Pregledano: 197 puta

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, u subotu 22. lipnja položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen području Danica, Gradskom groblju kod središnjeg križa i kod grobnice palih boraca, na Židovskom i Pravoslavnom groblju, na groblju u Jagnjedovcu, te kod spomenika Mihovilu Pavleku Miškini u Kampusu. Uz polaganje vijenaca održani su i prigodni govori.

Centralno obilježavanje održano je kod Spomen područja Danica uz prigodni nastup Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenika Koprivnica.

Današnji dan dobar je trenutak da se prisjetimo avangarde 20. stoljeća na trusnom tlu Balkana, naprednih, osviještenih ideja kako treba izgledati jedno društvo i država te zahvalimo stotinama tisuća pa i milijunima ljudi koji su digli svoj glas i založili svoje živote za slobodnu, ravnopravnu i antifašističku domovinu. 22. lipanj datum je kojeg obilježavamo od samostalnosti Republike Hrvatske kao zalog moderne države utemeljene na poštivanju ljudskih prava i ponosne prošlosti. To je bio put koji i danas mladim ljudima treba pokazati kako se domovina i nacija mogu voljeti i živjeti. Hvala svim našim preminulim i živućim borcima za bolju i humaniju domovinu! Hvala im što danas možemo ponosno i ravnopravno stajati rame uz rame s ostalim narodima Europske unije“, rekla je u svom govoru zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Vijence i svijeće polagale su delegacije Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Židovske općine Koprivnica. U ime Grada Koprivnice u delegaciji su bile zamjenice gradonačelnika Melita Samoborec i Ksenija Ostriž te vijećnici Kristinka Mikulić, Sonja Celiščak i Saša Cestar. Obilježavanju su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić. Delegaciju UABA-e činili su potpredsjednica Anica Desnica, Hrvoje Petrić, Stjepan Henezi i Melkior Posavec, a u ime  Židovske općine Koprivnica prisutan je bio Davor Švarc.