ŠTO JE WORLD COUNCIL ON CITY DATA (WCCD)?


Objavljeno: 07.12.2016 — Pregledano: 111 puta

World Council on City Data je nadležno tijelo za dodjelu ISO 37120 certifikata. WCCD je platforma i globalno središte koje koordinira gradskim podacima i povezuje gradove u svrhu učenja jedni od drugih. Globalni je lider u prikupljanju gradskih podataka koji su standardizirani, stvarajući tako grad pametnijim, održivijim i prosperitetnijim.

Kako bi dospjeli na popis svjetskih i certificiranih gradova, moramo zadovoljiti kriterije ISO 37120 standarda. Proces certifikacije temelji se na 100 mjerljivih pokazatelja (indikatora) raspodijeljenih u 17 kategorija. Navedena metodologija služi za upravljanje, praćenje, mjerenje i usporedbu s ostalim gradovima/mjestima bez obzira na njihovu veličinu. U procesu certifikacije postoje certifikacijske razine, s obzirom na broj dostavljenih indikatora od  strane grada, koji su provljerljivi verifikacijskom tijelu. Kako bi postigli osnovnu/aspiracijsku razinu potrebno je dostaviti 30-45 obaveznih indikatora, dok je za svaku veću razinu potrebno dostaviti svih 46 obaveznih indikatora. Daljne razine certifikata dodijeljuju se prema broju neobaveznih indikatora koje grad dostavi.  Za brončanu razinu potrebno je uz obavezne dostaviti i do 13 neobaveznih pokazatelja, za srebrnu 14 do 29 pokazatelja, za zlatnu 30 do 44 pokazatelja, a za najvišu platinum razinu (koju je postigao grad Koprivnica), potrebno je 45 do 54 indikatora.

iso

Kako bi građanima i ostalim zainteresiranima omogućili laku dostupnost prijavljenih podataka, svi podaci vidljivi su na stranicama WCCD-a, na koji možete pristupiti putem ovog linka: http://open.dataforcities.org/ . Na navedenoj stranici dostupan Vam je odabir gradova, između kojih je i grad Koprivnica. Moguće je odabirom na Koprivnicu po kategorijama vidjeti pokazatelje, a nudi se i mogućnost usporedbe sa ostalim certificiranim gradovima u Europi i ostatku svijeta. Usporedbu je moguće paralelno raditi sa četiri grada, odabirom ikone Add/Remove cities        , gdje je moguće i grafički prikazati usporedbu odabranih gradova.