KOMPARATIVNA TJEDNA ANALIZA: Guadalajara – Koprivnica


Objavljeno: 13.02.2017 — Pregledano: 97 puta

WCCD u fokus svoje analize stavlja grad Guadalajaru, drugi najveći grad u Meksiku i glavni grad pokrajine Jalisco. Broj stanovnika prelazi brojku od milijun i pol, a grad je sagrađen na vulkanskim stijenama i smješten na 1.600 m nadmorske visine. Da grad nije samo rodno mjesto tekile, mariacha i rodea, govore brojke o razvijenoj elektroničkoj i informatičkoj industriji kao i visokoj modernoj tehnologiji. Radi ovakve razvijenosti, grad je dobio nadimak „Meksička Silicijska dolina“. Silicijska dolina koristi se kao naziv za područje s najvišom koncentracijom visokotehnoloških tvrtki u svijetu. Komparativne prednosti doline su velik broj visokoobrazovanih inženjera, inovatora i ulagača u razvoj novih proizvoda.

Guadalajara je mjesto koje okuplja više od 100 softverskih poduzeća i proizvođača kao što su Intel, Oracle, Jabil, SCI Systems i Foxconn. Grad predstavlja središte inovacija – uz navedena softverska poduzeća, nalazimo oko 600 tehnoloških tvrtki, 78.000 IT stručnjaka, 35 dizajn centara i 4 istraživačka centra.

Kao glavnu prednost grada, WCCD u analizi navodi mali postotak nezaposlenosti. On iznosi svega 5,3%, a ako u usporedbu uzmemo grad Koprivnicu, nezaposlenost u Koprivnici iznosi 10,37%. WCCD navodi još niz indikatora koji se odnose na zaposlenost u gradu. Ako uzmemo u obzir zaposlenost građana na puno radno vrijeme, tu Koprivnica prednjači sa postotkom od 51,51%, dok Guadalajara drži postotak od 30,35%. Podatak o postotku nezaposlenosti mladih (građani ispod 24 godine) u Koprivnici iznosi 8,6%, dok za grad Guadalajaru taj podatak nije dostupan.


Guadalajara je od 2014. godine uključena u veliki digitalni kreativni projekt nazvan „Digital Creative City“ (u slobodnom prijevodu možemo ga nazvati projektom „Digitalni kreativni grad“). Kada je riječ o Guadalajari, upravo se na ovaj projekt najviše fokusira analiza WCCD-a. Zašto je ovaj projekt toliko važan i što se njime dobiva? Projekt Digitalni kreativni grad zamišljen kao idealno okruženje za stvaranje, generiranje znanja i poticanje talenta, što dovodi do povećanja kvalitete života i razvoja inovativnih ideja. Ovakav projekt izgradnje imat će utjecaj na neke od projekata koji su od važnosti za razvitak grada i bolju kvalitetu života građana. Neki od projekata koje će uključivati Digitalni kreativni grad: smart projektiranje zgrada i gradski Wi-Fi s višestrukim vezama na gradskim sustavima,
uspostava smart sustava na ulicama: smart parking, pametna rasvjeta te pametno upravljanje otpadom. Ovim projektom gradske vlasti žele osigurati 30.000 radnih mjesta u narednih 10 godina, kao i otvaranje 550 novih poduzeća u navedenom razdoblju. Zanimljivo je spomenuti informaciju kako u gradu Guadalajari postoji oko 100.000 studenata, dok informacija o broju visokoobrazovanih građana nije dostupna u evidenciji WCCD-a. Grad Koprivnica je evidentirao ovaj podatak i broj građana koji imaju visoku stručnu spremu iznosi 15.875,23/100.000 stan.

Grad Koprivnica je s druge strane lider u provedbi smart tehnologija u Hrvatskoj. Usluge Koprivnice koje su predstavljene kao okosnica pametnog grada podijeljene su u tri skupine: pametna mobilnost (sustav javnih gradskih bicikala, e-Punionice za električna vozila, nadzor vozila i parking rješenja), pametna uprava i usluge građanima (pametne klupe, e-računi sa svojim poduslugama) te energija i okoliš (evidencija odvoza komunalnog otpada, sofisticirani spremnici za otpad, upravljanje javnom rasvjetom i kontrola kvalitete zraka).

Ostali indikatori koji su uzeti u obzir tjedne analize WCCD-a:

Br. Mjerljivi pokazatelj Rezultat – KOPRIVNICA Rezultat – GUADALAJARA
1. Postotak izlaznosti na poslijednjim lokalnim izborima 31,39% 62,14%
2. Procijenjena vrijednost komercijalnih i industrijskih nekretnina u gradu, s obzirom na ukupan broj nekretnina 53,99% 24,99 %
3. Broj poduzeća u gradu na 100.000 stanovnika 1.626,07/100.000 stan. 4.006 /100.000 stan.
4. Prosječna životna dob građana 77,2 godine 75,18 godina