Zimska služba spremna za najavljene nove oborine


Objavljeno: 19.02.2018 — Pregledano: 4 puta

Danas, 19. veljače gradonačelnik Mišel Jakšić održao je sastanak s predstavnicima gradskih službi zaduženih za provedbu poslova Zimske službe na području grada Koprivnice. Sastanku su prisustvovali predstavnici Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, Komunalca, Kominga i Policije.
Analizirana je dosadašnja provedba rada Zimske služe te je zaključeno kako prilikom dosadašnjih oborina nije bilo problema u prometu te kako je Zimska služba pravovremeno i kvalitetno odradila svoj posao.

Moram reći da smo zadovoljni kako su u dosadašnjim zimskim uvjetima sve naše službe odradile posao. Naravno da se uvijek mogu dogoditi pogreške, ali vjerujem da je zadovoljstvo kod građana, ali i sigurnost u prometu bila na zadovoljavajućoj razini – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

S obzirom na najave novih padalina tema sastanka prije svega bile su pripreme za iste. Sudionici sastanka su zaključili kako su osigurane količine soli i sipine za posipanje dovoljne i kako je sva potrebna mehanizacija spremna za pravovremenu reakciju.

Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, vozila na području grada trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste i korištenje pješačko-biciklističkih staza ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina ili ako dođe do stvaranja leda i poledice.

Vlasnici vozila ne smiju zaustavljati vozila na kolnim ulazima ili cestama, pješačko-biciklističkim stazama i nogostupima jer tako mogu ometati rad vozila zimske službe. Pješačko-biciklističke staze se u zimskim uvjetima čiste za prolaz pješaka, jer u otežanim uvjetima nije moguće osigurati uvjete za sigurno prometovanje bicikla.

Održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskim uvjetima je određeno prema razini prednosti koja je utvrđena Izvedbenim programom, a ovisno o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, zemljišno-klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama. Prohodnost je osigurana ako visina snijega na cestama ne prelazi 15 cm, pa je promet moguć uz upotrebu zimske opreme vozila.

Sukladno Odluci o komunalnom redu o uklanjanju snijega i leda s nogostupa uz zgradu te neizgrađene građevinske parcele brine vlasnik zgrade, odnosno vlasnici ili korisnici stanova i poslovnih prostorija u zgradi i vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta. O uklanjanju snijega i leda s pločnika uz kiosk i pokretnu napravu brine vlasnik, odnosno korisnik kioska ili pokretne naprave. Vlasnici zgrada, odnosno fizička ili pravna osoba koja održava zgradu koje se nalaze neposredno uz pločnik, dužni su uklanjati odnosno spriječiti odronjavanje snijega i leda s krovova na pločnik. O uklanjanju snijega i leda s pločnika ispred uličnih lokala brinu vlasnici korisnici lokala.

 Apeliramo na građane da smanje nervozu u prometu, da pripaze i da imaju obaveznu zimsku opremu i sve ono što je potrebno za sigurno prometovanje – poručio je gradonačelnik i još jednom građane pozvao da se pridržavaju komunalnog vezano uz obavezu čišćenje snijega.