Objavljeno: 29.07.2016.
Gastronomska manifestacija „Dan rajčice“ posvećena najomiljenijem sezonskom ljetnom povrću održana je po 19. put u Umagu u organizaciji Podravke, Grada Umaga, Turističke zajednice Grada Umaga i Udruge proizvođača rajčice za preradu Pomidor.
Posveta rajčici, ali i humanitarna nota „Fešte od rajčice“, glavne priredbe cijelog dana, privukla je na glavni gradski trg nekoliko tisuća ljudi pa je tako 3 500 porcija četiriju različitih vrsta jela od tjestenine i rajčice spravljenih od strane Podravkinih promotora kulinarstva i kolega iz Hrvatskog kuharskog saveza, nestalo u trenu. Sva prikupljena novčana sredstva od kupnje porcija idu u humanitarne svrhe i to za nabavu radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja. Stanovnici Umaga, ali i brojni gosti tako su još jednom potvrdili svoju humanost, a u tome im je pomogao popularni pjevač Petar Grašo koji je zajedno s Podravkinim promotorima kulinarstva pripremio jedno od ponuđenih jela – Tjesteninu plodovi mora s rajčicom i Pestom genovese. Pridružili su mu se i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice Mišel Jakšić i direktorica tvornice Povrće Umag Marina Diminić Visintin koja je istaknula: „Prošle smo godine imali rekordni otkup rajčice s istarskih polja od gotovo 12.000 tona, a ove godine planiramo tu brojku i nadmašiti te otkupiti i preraditi čak 13.000 tona “crvenog zlata”. Podravka je izuzetno zadovoljna što u svojoj tvornici Povrće Umag, inače jedinoj tvornici za preradu rajčice u Hrvatskoj, osigurava kvalitetnu sirovinu za svoje proizvode iz linije mediteranske hrane. Isto tako jako smo ponosni što smo u suradnji s lokalnom zajednicom organizirali humanitarnu akciju koja je dobro prihvaćena kako od domaćeg stanovništva tako i turista, a kojoj smo ove godine kulinarskim showom, u kojem je sudjelovao Petar Grašo, dali dodatnu notu.“
Osim humanitarno-kulinarske note, „Fešta od rajčice“ ponudila je i dobru zabavu izborom najveće istarske rajčice, nastupima benda Berimbau iz Trsta, Gorana Griffa i Bullea Folk Orchestra, a za najmlađe zabave nije nedostajalo u Lino igraonici. Onaj ozbiljniji dio dana koji simbolično obilježava stoljetnu tradiciju prerade rajčice u Umagu, započeo je još u jutarnjim satima stručnim skupom na kojem su ugledni strani i domaći stručnjaci okupljenim proizvođačima rajčice govorili o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice s posebnim naglaskom na nove sortimente.
The gastronomic event Tomato Days, dedicated to favourite seasonal summer vegetable, organised by Podravka, the City of Umag, the City of Umag Tourist Board and the Association of Tomato Producers Pomidor, was held for the 19th time in Umag.
The central event of the whole day, the Tomato Festival, attracted several thousands to the main square. Podravka’s culinary promoters and their colleagues from the Croatian Culinary Federation had prepared some 3,500 portions of 4 types of pasta and tomato meals for the citizens. All funds collected from the sales are going to charity for the acquisition of the radiologist instrument for the Umag Health Centre. Residents of Umag and numerous guests proved their generosity while the popular singer Petar Grašo prepared one of the dishes – pasta with seafood and tomatoes and Pesto Genovese, together with the Podravka’s culinary promoters. He was accompanied by the Mayor of Umag Vili Bassanese, the acting mayor of Koprivnica Mišel Jakšić and the director of Povrće Umag factory Marina Diminić Visintin, who said: “Last year we had a record purchase of early 12,000 tons of tomatoes from the Istrian fields, and this year we plan to surpass that figure by buying and processing 13,000 tons of the “red gold”. Podravka is extremely pleased that its factory Povrće Umag, the only plant for processing of tomatoes in Croatia, provides high-quality raw materials for their Mediterranean food products. We are also very proud that we have organised a charity event together with our local community and that this event was well accepted by both the local population and tourists. The event was made special this year with the culinary show in which Petar Grašo participated.”
The Tomato Festival, in addition to its culinary and charitable parts, offered good entertainment with the contest for the largest Istrian tomato, performances of Berimbau band from Trieste, Goran Griff and Bullea Folk Orchestra, and the Lino playroom for the youngest visitors. The solemn part of the day which marked the century-old tradition of tomato processing in Umag started in the morning with a professional meeting. At the meeting the prominent foreign and domestic experts presented the current trends in production and processing of tomatoes to the tomato producers, with a special emphasis on new varieties.
Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica
grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555
IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641
Prijavite se na newsletter Grada Koprivnice. Dovoljna je samo vaša email adresa, a odjaviti se možete u bilo kojem trenutku.