U Zavodu za javno zdravstvo KKŽ održana 13. Konferencija Nacionalnog programa „Živjeti zdravo”


Objavljeno: 23.10.2017 — Pregledano: 938 puta

Povodom početka provedbe projektnih aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo” u Koprivničko-križevačkoj županiji, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Gradom Koprivnicom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, dana 23. listopada 2017. godine organizirao je 13. Konferenciju Nacionalnog programa „Živjeti zdravo”.

Cilj konferencije bio je predstavljanje primjera dobre prakse promicanja zdravlja u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se potaknulo osnaživanje postojećih i implementaciju novih aktivnosti i na taj način povezalo najvažnije dionike u promicanju zdravlja na županijskoj i nacionalnoj razini.

Na samom početku konferencije prigodnim govorima obratili su se Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ, Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije koji je i otvorio konferenciju.

Moramo istražiti sve moguće modele na području prevencije, ali i provoditi određene faze ranog otkrivanja bolesti. Naš Zavod za javno zdravstvo nam je važan pomagač i važna desna ruka u tome kako bismo i na taj način smanjivali pritisak na zdravstveni sustav i kako bi se doista liječili samo oni kojima  je to najnužnije i najpotrebnije. Stoga ćemo i dalje kao Grad sudjelovati u  ovakvim akcijama i podržavati ovakve projekte. Veselimo se što konačno imamo jedan projekt gdje ćemo i mi dovući nešto sredstava u Koprivnicu, a Grad  će se sigurno uključiti sa još određenim dodatnim sredstvima  za koje vjerujemo da će doprinijeti  dizanju standarda. – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik.

O projektu te o njegovim ciljevima govorila je  doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije, voditeljica projekta „Živjeti zdravo” iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Riječ je o projektu koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a kroz koji se nastoji promicati pravila prehrana i tjelesna aktivnost radi prevencije debljine, očuvanja i unaprjeđenja mentalnog te spolnog i reproduktivnog zdravlja. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda (ESF), u okviru programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014.-2020. za provedbu programa “Živjeti zdravo”, kojeg je Vlada RH u srpnju 2015. proglasila Nacionalnim programom. Vrijednost mu je 30 milijuna kuna.

U sklopu programa predstavljena su savjetovališta koja djeluju u županijskom Zavodu za javno zdravstvo i to Savjetovalište za mlade i odrasle s problemom prekomjernog pijenja alkohola, Savjetovalište za reproduktivno zdravlje adolescenata i Savjetovalište za prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu.

Nakon toga predstavljeni su primjeri dobre prakse u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti Koprivničkih osnovnih škola, vrtića, te udruga i ustanova.

Konferenciji su ispred Grada Koprivnice prisustvovale i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec.