HR EN

Grad Koprivnica

Revitalize

Promoviran dokumentarni film „Po koprivničkom vinogorju“

U četvrtak, 8. rujna 2022. godine u koprivničkom Kinu Velebit premijerno je prikazan polusatni dokumentarni film „Po koprivničkom vinogorju“. Riječ je o dokumentarnom filmu nastalom kao produkt zajedničke suradnje više kustosice Muzeja grada Koprivnice Marije Mesarić te snimatelja i montažera Dinka Šimca (Beyond Pines, Koprivnica). Promociji dokumentarnog filma ispred Grada Koprivnice prisustvovao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Film je na terenu sniman punih godinu dana, od travnja 2021. do travnja 2022. godine kao dio aktivnosti EU projekta „Vinski folklor kao dio povijesnog identiteta Podravine i Pomurja“ pod akronimom reVITAlize, program INTERREG V-A prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Snimano je na koprivničkom vinogorju te prati vinogradarsku godinu koja započinje na Vincekovo (22. siječnja) i završava na Martinje (11. studenog) uz sveopće veselje zbog finalnog proizvoda vina, kao i životnu svakodnevnicu vinogradara hobista. Dokumentarac će biti dio novog stalnog postava Muzeja grada Koprivnice „Samo je vu goricaj živlenja pravi raj“ koji predstavlja dvije tematske cjeline: tradicijsko vinogradarstvo i pučku pobožnost, a otvara se 16. rujna 2022. godine.

Uz to, taj dokumentarni film nije samo dio nematerijalne baštine i muzejske dokumentacije u užem smislu, već je otvoren prema suvremenosti, etnografiji svakodnevice, predstavljanju i propitivanju općenito globalnih i lokalnih kulturnih fenomena. Dokumentirana je bogata i raznolika prirodna i kulturna baština koprivničke Podravine, znanja i umijeća „goričarenja“, vinogradarska tradicija, običaji i arhitektura, zavičajna književnost (F. Galović) koja je još uvijek dio životne svakodnevnice ponekih vinogradara te događanja i aktivnosti kao dijelom vinogradarske godine. Glavni protagonisti filma su domaći vinogradari hobisti koji zajedno s vinogradarskim poduzetnicima i stručnjacima enolozima, agronomima, etnolozima i konzervatorima čine dio kulturološkog narativa te izvor znanja o vinogradarstvu, tradiciji, vinskoj kulturi i teškog posla v goricama, životne radosti, obiteljskog života, ali problema i poteškoća koji se javljaju tijekom vinogradarske godine.

Prijam građana

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice