Potpredsjednik Vlade Štromar pri obilasku obnovljene OŠ “Braća Radić”, donio novi Ugovor za energetsku obnovu OŠ “A.N.Gostovinski” – Gradonačelnik Jakšić: “Apsolutni smo rekorderi u našoj županiji po privlačenju europskih sredstava”.


Objavljeno: 07.02.2019 — Pregledano: 260 puta

U četvrtak 7. veljače 2019. u Koprivnici je službeno boravio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima. Prilikom posjeta, uz pratnju domaćina gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića,  obišao je OŠ „Braća Radić“ na kojoj je provedena energetska obnova vrijedna 10 milijuna kn.

Tom prilikom ministar Štromar je izjavio: „Ovim projektom postići će se manje troškova, a više sredstava u proračunu Grada Koprivnice i samoj školi, koja će se onda koristiti u daljnim ulaganjima u osnovno školstvo , a samim time se na neki način i povećava proračun Grada. Obnova ove škole je gotova, donijeta je odluka za obnovu nove škole (A.N.Gostovinski) u vrijednosti 6 milijuna kuna, tako da se Koprivnica energetski obnavlja, a u samoj Županiji imamo 23 projekta, to su deseci milijuna investicija, a u državi ćemo ovih dana ugovoriti više od 2 milijarde kuna, to je više od tisuću zgrada, javnih i višestambenih koje se trenutno obnavljaju. Moram zahvaliti svima koji su sudjelovali i radili na projektima jer nisu svi prolazili na državnom nivou, ali ovi jesu i treba čestitati ravnateljima i agencijama, načelnicima, gradonačelnicima, županima, svima koji su predavali te projekte“.

Podsjetimo kako su Gradu Koprivnici dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.332.727,75 kuna što predstavlja 60,3 % ukupno prihvatljivih troškova projekta i što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je sredstava za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu kojom su Gradu Koprivnici dodijeljena sredstva u iznosu od 1.708.870,09 kn što je udio koji je financiran iz EU fondova povećao na 6.041.597,84 kn dok udio Grada Koprivnice iznosi 3.955.402,16 kn.

Iznimno je sa svime učinjenim zadovoljan koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić: „Izuzetno mi je drago da danas obilazimo završene radove na OŠ „Braća Radić“ najvećoj školi ne samo u Koprivnici i županiji već i jednoj od najveći u Republici Hrvatskoj. Isto tako mi je drago, da mi je kolega Štromar danas donio Ugovor za novu energetsku obnovu, a to je za obnovu OŠ „A.N.Gostovinski“. S osobnog kuta moram reći da mi je posebno drago, da kad već obilazimo završene radove i kad se spremamo u nove, dobivamo novi Ugovor, da nam je taj novi Ugovor donio baš kolega Predrag Štromar koji je već jako dugo prijatelj ovog Grada i naše Uprave. Ovo je sad već lijep početak 2019. godine i kad pogledamo malo u prošlu 2018. godinu, sve što smo tada potpisali  i što potpisujemo sada, moram reći da imamo rekordne godine po privlačenju europskih sredstava, da smo apsolutni rekorder u Koprivničko-križevačkoj županiji po povučenim sredstvima. Danas kad sam zajedno sa pročelnikom za financije malo izračunao, vrlo smo blizu toga da jedan proračun po izvornom prihodu imamo doslovno u europskim sredstvima, dakle, na taj način smo udvostručili proračun. S druge strane, ostvarujemo najavljena velika ulaganja u obrazovanje u Koprivnici. Nakon OŠ „Braća Radić“ na redu je OŠ „A.N.Gostovinski“, spremamo se s ulaganjima u OŠ „Đuro Ester“ da bi smo iduće godine bili spremni za početak izgradnje OŠ na Podolicama.

Inače, radi se o energetskoj obnovi školske zgrade prilikom čega je obnovljena vanjska ovojnica koja uključuje fasadu i krovište, izmjenu rasvjete i instalaciju ventilacije s rekuperacijom. Ovim projektom predviđena je ušteda na energentima od 60%. Uz gradonačelnika u obilasku škole sudjelovao su Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, zatim Krešo Grgac, ravnatelj OŠ „Braća Radić“ i Gordana Gazdić Buhanec, ravnateljica OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.