Potpisan Ugovor o formiranju stalnog postava umjetničkih radova Mije Kovačića u gradu Koprivnici


Objavljeno: 11.04.2018 — Pregledano: 54 puta

U utorak 10. travnja u Galeriji grada Koprivnice Grad Koprivnica, Muzej grada Koprivnice, doajen naivne umjetnosti Mijo Kovačić i Zaklada Mijo Kovačić, potpisali su Ugovor o formiranju stalnog postava umjetničkih radova Mije Kovačića u gradu Koprivnici.

Njegova djela oko 40-ak slika, krasit će izložbeni prostor koji se nalazi u prizemlju zgrade Galerije Koprivnica.

Ispred Grada Koprivnice Ugovor je potpisao gradonačelnik Mišel Jakšić, koji nije krio zadovoljstvo ovom suradnjom.

Drago mi je da ovaj prostor konačno stavljamo u funkciju i to baš za kulturu i umjetnost. Ponudit ćemo jedan doista reprezentativan kulturno-umjetnički prostor gdje ćemo u sljedećih 10 godina imati mogućnost uživati u stalnom postavu našeg velikog umjetnika. Zato nam je ogromna čast i privilegija da takav vrhunski prostor u središtu grada bude ispunjen djelima vrhunskog umjetnika – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Nakon potpisivanja ugovora, kreće se u obnovu prostora, a prema Ugovoru dio troškova obnove snosit će i Zaklada. Planirano je da će se radovi dovršiti kroz dva mjeseca.

Dugo smo ovaj prostor imali neiskorišten tako da smo ovu ideju objeručke prihvatili. Prostor je veličine oko 135 metara kvadratnih. Otvaranje ovakve galerije zasigurno je najbolja poveznica s Galerijom u Hlebinama i naivnom umjetnošću općenito – kazao je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Važno je za naglasiti da će se u sklopu izložbenog prostora organizirati i djelovanje suvenirnice Muzeja, u kojoj će se prodavati predmeti vezani uz slikarski opus Mije Kovačića (monografije, grafike, reprodukcije) ali i drugi primjereni artikli.

Slike Mije Kovačića nalaze se u Vatikanskom muzeju, ali i svim većim galerijama u svijetu. Mijo je uvijek bio vezan uz Koprivnicu, ali i Podravku koja je imala veliku ulogu na razvoj i potporu naivne umjetnosti. Njegova je želja bila da određeni dio onda svojeg opusa predstavi u Koprivnici. Ulaz će biti besplatan jer riječ je doprinosu umjetnika narodu – kazao je Jasminko Umičević iz Zaklade.

Posebno emotivan, prilikom potpisivanja ugovora bio je Mijo Kovačić, koji se tom prilikom prisjetio početaka, odnosno svoje prve izložbe koja je bila upravo u Koprivnici. Na novinarski upit slika li još uvijek, spremno je odgovorio – da, ali nažalost ne više toliko koliko prije.