HR EN

Grad Koprivnica

Počela sezona grijanja, koprivnički vatrogasci pozivaju na oprez

Sezona grijanja na kruta i tekuća goriva te električne grijalice počela je dolaskom hladnijih dana, stoga koprivnički vatrogasci pozivaju na oprez te poštivanje osnovnih sigurnosnih pravila prilikom rukovanja izvorima topline. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica lani su zabilježili 78 požara, od čega čak 16 požara peći i dimnjaka, isključivo u zimskim mjesecima, što dovoljno govori o opasnostima tijekom sezone grijanja.

Hrvoje Blažeković, zapovjednik VZG-a Koprivnica, podsjeća na osnovna i univerzalna pravila kojih se treba pridržavati kako bi se izbjegle neželjene posljedice grijanja.

– Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama nastaju požari u objektima, a nažalost ponekad i sa smrtnim posljedicama. Ako primijetite požar, bez odgode nazovite vatrogasce na broj 193 te slijedite upute do njihovog dolaska – kaže zapovjednik Blažeković.

Ipak, kako bi uopće smanjili mogućnost izbijanja požara najvažnije je redovito čistiti i održavati dimovodne kanale u suradnji s dimnjačarima te servisirati uređaje na plin.

– Poseban oprez potreban je pri paljenju peći na kruta goriva jer plamen može zahvatiti odjeću, a ni u kom slučaju nemojte zapaliti drva u peći s benzinom ili drugim zapaljivim tekućinama. Drvo za loženje odmaknite od peći jer može doći o zapaljenja zbog prijenosa topline, a odmaknuti treba i drugi zapaljivi materijal poput tepiha. Vrlo je važno da se odjeća ne suši direktno iznad peći. Naravno, ne ostavljajte hranu na upaljenoj peći bez nadzora, što je savjet koji vrijedi cijele godine – kaže zapovjednik Blažeković.

Što se tiče izvora topline na električnu energiju, i tu vrijede ista pravila, a grijalice se ne smiju ostavljati upaljene bez nadzora.

– Pepeo iz peći također može uzrokovati požar, i to satima nakon što nam on izgleda potpuno ohlađen. Nikada se ne smije odlagati smeće, u zapaljive kontejnere ili na mjesta gdje u doticaju s drugim predmetima može nastati požar. Pepeo se odlaže u metalne kontejnere udaljene od ostalih objekata – zaključuje zapovjednik Blažeković.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice