Otvorena izložba „Through Miranda’s eyes“


Objavljeno: 30.01.2018 — Pregledano: 94 puta

Međunarodna putujuća izložba pod nazivom „Through Miranda’s eyes“ otvorena je u ponedjeljak, 29. siječnja 2018. godine koprivničkoj Sinagogi u organizaciji Grada Koprivnice i Židovske općine Koprivnica u povodu Međunarodnog Dana sjećanja na holokaust. Riječ je o međunarodnom projektu u sklopu kojeg se organizira turneja izložbe koja govori o tihom genocidu nad Romima u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Ne mogu a da ne spomenem da se toj nesretnoj skupini pridružuju Slaveni Europe u NDH, pridružuju se svi neistomišljenici, pridružuju se antifašisti, homoseksualci, osobe s invaliditetom. Svima njima, u to vrijeme, bila su oduzeta sva ljudska prava kao i pravo na život. Djeci je oduzeto pravo na djetinjstvo i sazrijevanje a starcima pravo na prirodnu smrt a obitelji su u potpunosti uništene“– istaknula je predsjednica Židovske općine Sanja Švarc Janjanin prilikom otvorenja izložbe.

Danas kad nas se pokušava uvjeriti da je to zlo bilo normalno, kad se pokušava nacizacm i fašizam ponovo normalizirati na nama je da kažemo- NE to je nedopustivo. Ovo je tužna izložba, ali s druge strane velika stvar za nas narode s ovog područja da se sjetimo da smo mi jedni narodi koji su se oslobodili nacizma i fašizma. Digli smo se protiv tog fašističkog terora, digli smo se zajedno s braćom Židovima i ostalim proganjanim narodima i srušili smo taj režim “- naglasio je gradski vijećnik Antonio Grgić.

Zlo koje u sebi nose nacizam, ustaštvo i četništvo je nešto gdje je trebala postojati hrabrost. To je nešto gdje je trebalo postojati otvoreno srce, duša koja je prihvaćala različitosti koja je bila spremana u tom trenu, u jeku Drugog svjetskog rata, zlu reći ne“- istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić otvarajući izložbu.

Autor izložbe je predsjednik udruge DROM Veijo Baltazar koji je ujedno i jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. Baltazara je za izložbu nadahnula priča slovakinje Mirande koja je preživjela strahote Holokausta koju je intervjuirao 2001. godinama. Mirandina izložba nastala je kao Baltazarova vizija stvaranja inovativnog koncepta učenja o Holokaustu gdje se uz pomoć umjetnosti i kreativnosti stvara multidimenzionalno iskustvo i mjesto za razmišljanje.

Ispred Grada Koprivnice otvorenju izložbe prisustvovale su i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec dok je Koprivničko-križevačku županiju predstavljao zamjenik župana Ratimir Ljubić.