Otvorena izložba Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine


Objavljeno: 10.03.2018 — Pregledano: 1 puta

U petak, 9. ožujka 2018. godine u Muzeju grada Koprivnice otvorena je gostujuća izložba „Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine“ autora Jurice Sabola, voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca. Izložba je nastala kao rezultat međumuzejske i stručne suradnje Muzeja krapinskih neandertalaca, Muzeja grada Koprivnice, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, HAZU i pojedinih privatnih zbirki.

Riječ je o prikazu važnijih fosilnih nalazišta u Hrvatskom zagorju poput Hušnjakova kao najbogatijeg svjetskog nalazišta neandertalskog čovjeka na svijetu, Radoboja kao bogatog nalazišta fosilne flore i faune i nalazišta Gaveznica – Kameni vrh (Lepoglava) kao lokaliteta poludragog kamena ahat. Uz to, prezentirane su i vrste stijena koje izgrađuju područje Hrvatskog zagorja. Po prvi puta javnosti je predstavljena i fosilna građa Podravine koja je prikazana kao jedna zaokružena cjelina. Riječ je o fosilima pleistocenskih sisavaca poput vunastog i stepskog mamuta, vunastog nosoroga, stepskog bizona, pragoveda i divljeg konja. Manji dio građe pohranjen je u zbirci Muzeja grada Koprivnice, dok se veći dio nalazi u zbirkama Cugovčan u Podravskim Sesvetama i Zvijerac u Torčecu pronađeni u šljunčarama Jegeniš, Šoderica i Gabajeva greda te na dravskim sprudovima Šarje i Crlenika. Izloženo je preko 100 originalnih fosila, a prava vrijednost su iznimno rijetki mliječni zubi vunastog mamuta.

Otvorenju je, uz autora izložbe Jurice Sabola i ravnatelja Muzeja Roberta Čimina, prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić te drugi brojni gosti. Izložbu Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine je u ime Grada Koprivnice otvorio gradonačelnik Mišel Jakšić.

Realizacija izložbe  potpomognuta je sredstvima Grada Koprivnice, a ostaje otvorena do 9. svibnja 2018. godine.