Održan prijem za Gorana Nikolaševića, direktora World Space Week Associationa


Objavljeno: 10.10.2017 — Pregledano: 786 puta

U utorak, 10. listopada 2017. godine, organiziran je prijem za direktora međunarodne organizacije World Space Week Association Gorana Nikolaševića koji će danas povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira u Osnovnoj školi „Antun N. Gostovinski“ održati predavanje pod nazivom “Život u orbiti”.

Direktora međunarodne organizacije World Space Week Association Gorana Nikolaševića, u prostorijama Grada Koprivnice, ugostile su zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te mu zaželjele dobrodošlicu.

Osobita nam je čast ugostiti vas ovdje kod  nas u Koprivnici i zahvaljujem ravnateljici Gordani Gazdić Buhanec i učiteljici Senki Pintarić što su organizirale vaš posjet. Bili ste inovator i svemirske teme su vam fascinacija i predmet rada dugi niz godina. Budući da Grad Koprivnica ima stratešku orijentaciju i prema održivom razvoju, ali i prema IT sektoru i smatramo da je to jedan od smjerova prema kojima ćemo se svakako razvijati u idućem razdoblju, izuzetno smo zainteresirani što vi to zapravo radite i što ste postigli. – istaknula je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Izvršni sam direktor World Space Week Associationa, to je najveća svjetska obrazovna organizacija o svemiru. Naš zadatak je mlade podučiti o svim područjima vezanim uz svemir, astronomiji, astronautici, satelitima, svemirskim aplikacijama i slično. Mi smo ti koji za svemirsku industriju na neki način biramo ono najbolje i izdvajamo ih i usmjeravamo dalje prema drugim svemirskim organizacijama koje ih onda školuju i šalju svemirskoj industriji. – predstavio se Goran Nikolašević.

Goran Nikolašević između ostalog zalaže se i za  stupanje Hrvatske u pregovore za ulazak u Europsku svemirsku agenciju.

Astronomiju u Hrvatskoj imamo fantastičnu, ali astronautika nam šteka. Pokušavamo naći mlade koji će se izdignuti i u astronautici. Hrvatska je prošle godine bila u prvih deset država u svijetu po obilježavanju Svjetskog tjedna svemira, a nemamo uopće svemirski program. – dodao je Goran Nikolašević.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž na kraju je istaknula je da je zapravo ovo jedna dobra prilika za javnost, ali i za Koprivnicu, da se uključivanjem u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira osvijesti javnost o važnosti uključivanja Hrvatske u Europsku svemirsku agenciju.

Goran Nikolašević također je na prijemu predstavio i strip za djecu koji je pripremila Europska unija,  koji je besplatno  distribuiran po školama i koji govori o primjeni svemirskih aplikacija u svakodnevnom životu na razini učenika osnovne škole.

Nakon svog predavanja u OŠ „Antun N. Gostovinski“ Goran Nikolašević će dodijeliti priznanja učenicima koji su sudjelovali na Odysseus II. natječaju, a kojem  je cilj potaknuti mlade diljem Europe na istraživanje svemira kroz niz obrazovnih aktivnosti.

Podsjetimo da je na europskom natjecanju Odysseus II., Maša Hadelan, učenica 4.c  dobila nagradu za svoj likovni rad na temu Sunčev sustav. Priznanja za svoje radove dobili su i učenici Dora Ferčec, Lucija Ledinski, Niko Maletić, Marko Poznić i Petra Salajpal. Mentorica učenicima bila je učiteljica Senka Pintarić.