Obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece


Objavljeno: 17.11.2018 — Pregledano: 140 puta

Puštanjem ljubičastih balona u zrak i osvjetljavanjem Gradske vijećnice u ljubičastu boju u subotu 17 studenog je obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Aktivnosti su održane na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići”, a pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice. Akciji su se priključili gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i članovi Uprave Komunalca Nataša Tetec, Goran Međurečan i Dubravka Horvat.

U svijetu jedno od deset djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, njima je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece. Obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece ima za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Klub u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece.