NATJEČAJ za Književnu nagradu „Ivan vitez Trnski“ 2018.


Objavljeno: 15.03.2018 — Pregledano: 34 puta

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA
Podravsko-prigorski ogranak

i

OPĆINA NOVIGRAD PODRAVSKI

raspisuju

N A T J E Č A J
za Književnu nagradu „Ivan vitez Trnski“ 2018.

 

Nagrada se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis (poezija, proza ili drama) autora do 35 godina starosti s podravskog, križevačko-prigorskog i bjelovarsko-bilogorskog područja.

Nagrada se sastoji od plakete i objavljivanja rukopisa.

Primaju se rukopisi pisani hrvatskim standardnim ili nestandardnim jezicima.

Prijava treba sadržavati: tri (3) računalna ispisa rukopisa s autorovom biografijom i kontaktnim podacima (poštanska i e-mail adresa te telefonski broj).

Zaprimljeni materijali se ne vraćaju.

Dobitnik nagrade bit će proglašen na VIII. Danima Ivana viteza Trnskog koji će se održati 4. i 5. svibnja 2018. godine, a knjiga će biti predstavljena javnosti na IX. Danima  Ivana viteza Trnskog u svibnju 2019.

Prijavu je potrebno poslati na adresu: Općina Novigrad Podravski, B. Mađera 4/I, 48325 Novigrad Podravski, s naznakom: Za Natječaj „Ivan vitez Trnski“. Rukopis je potrebno poslati i na e-mail adresu: info@dhk-koprivnica.com.hr

 

NATJEČAJ JE OTVOREN DO 15. TRAVNJA 2018.

Dani Ivana viteza Trnskog organiziraju se uz potporu Općine Novigrad Podravski te Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije


8. dani Ivana viteza Trnskog

Književna manifestacija Ivan vitez Trnski zahvaljujući potpori Općine Novigrad Podravski i entuzijazma članova Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika ulazi već u svoju osmu godinu. Nakon skromnih početaka kad su se programi održavali u Novigradu Podravskom i Koprivnici, danas se može ustvrditi kako je manifestacija izrasla u važan književni događaj za širu regiju. Tako je uspostavljena veza s Novom Račom i tamošnjom osnovnom školom, programi su se održavali u Đurđevcu, Virju i Čepelovcu, a bilježi se interes i drugih sredina za gostovanje manifestacije.

No čini se kako su Dani Ivana viteza Trnskog postali najpoznatiji po književnoj nagradi koju dodjeljuju. U sklopu manifestacije dodjeljuje se nagrada za najbolji književni rukopis autora do 35 godina, a nagrada je osim plakete, tiskanje nagrađenog rukopisa u obliku knjige. Upravo ovako koncipirana nagrada veliki je poticaj mladim autorima da završavaju svoje rukopise u cjeline i prijavljuju se na natječaj. Natječaj se odnosi na autore s Koprivničko-križevačke županije, a od prije dvije godine i na autore s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, prostora koje objedinjuje ime Ivana viteza Trnskog. Nagrada je, iako lokalnog karaktera, poznata u cijeloj Hrvatskoj te su iz godine u godinu veliki pritisci mladih autora iz cijele Hrvatske da im se uvrste rukopisi u natječaj.  Prisjetimo se imena dobitnika, to su bili Marko Gregur, Hrvoje Havaić, dr. Mario Kolar, Jelena Osvaldić, dr. Matija Ivačić, Vedran Volarić, Nikol Bali. Većini je to bila prva knjiga i većina su danas aktivni književnici ili aktivni u književnosti.

Ivan vitez Trnski velika je i značajna povijesna ličnost, od njegovih brojnih zasluga nekako se najviše ističe činjenica da je bio prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika. Stoga je velika čast dobiti nagradu s njegovim nazivom te prisjetiti se njegovog novigradskog porijekla i njegove velike ljubavi i strasti: a to je hrvatski jezik i književnost.