Međunarodni jazz festival “Fest Jazza” Koprivnica, 4.-6. srpnja


Objavljeno: 24.06.2019 — Pregledano: 206 puta

Jubilarno 5. izdanje Međunarodnog jazz festivala „Fest Jazza“ Koprivnica

održat će se od 4. do 6. srpnja u Koprivnici

i jednostavno ga ne smijete propustiti

 

Bogat glazbeni program, jam session-i, radionice za djecu i još mnogo toga za sve ljubitelje dobre glazbe i ljetnih festivala na otvorenom održat će se

pod motom „Dijelimo radost i glazbu“

„Fest jazza“ Koprivnica međunarodni je ljetni open-air festival koji se ove godine u Koprivnici održava jubilarni peti put. U 3 dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom „Dijelimo radost i glazbu / Share happiness & music“ koji poziva na druženje, zabavu i uživanje u dobroj glazbi u toplim ljetnim večerima, Koprivnica ponovno postaje središte jazz zbivanja i neizostavno mjesto koje će posjetiti ljubitelji koncerata uživo, ljetnih festivala i odlične jazz glazbe.

Na ovogodišnjem Fest Jazza  moći ćete uživati u izvedbama izvrsnih europskih i svjetskih glazbenika. Prve večeri nastupit će jedna od najposebnijih  hrvatskih grupa posljednjih godina : Chui zajedno sa Jazz Orkestrom Hrvatske radio televizije i projektom „Chui ovu glazbu“ za koji su dobili nagradu Porin za najbolji jazz album 2018. godine.                Američka pjevačica Sharon Clark dobro je poznata američkoj publici, a na Fest Jazza dolazi sa nagrađivanim švedskim pijanistom Mattiasom Nilssonom. Od festivala diljem SAD-a do koncertnih dvorana u Europi, Sharón Clark oduševljava publiku svojim osebujnim glasom. Wall Street Journal naziva Sharon “otkrićem” i novom Sarah Vaughan. Pobjednica je natjecanja „Billie Holiday Vocal Competition“ i „American Traditions Competition“.

Iz daleke Indije na pozornicu „Fest Jazza“ dolaze The Bodhisatwa Trio, new-jazz fusion sastav iz Kalkute, Indija, koji će nam pokazati zašto su mnogi glazbenici, od Beatlesa nadalje, tražili inspiraciju u indijskoj glazbi. Njihov album “Heart of Darkness” bio je najprodavaniji nezavisni album u Indiji u lipnju 2016.godine, te je bio odabran u 10 najboljih albuma te godine prema časopisu “The Rolling Stone”. U sklopu svoje europske turneje posjetit će i “Fest Jazza” i predstaviti svoj najnoviji album “The Grey Album” koji je izdala koprivnička izdavačka kuća Intek Music početkom 2019. godine.

Druge večeri festivala nastupa Borna Šercar’s Jazziana Croatica – etno jazz sastav koji uspješno spaja hrvatsku tradicijsku glazbu sa američkim jazz izričajem, čime nastoje očuvati hrvatsku glazbenu baštinu inspiriranu etno utjecajem te nametnuti nove standarde na hrvatskoj jazz sceni. Njihov posljednji peti album «Rise after Fall» izašao je u listopadu 2018.godine i kritike ga svrstavaju u sam vrh prošlogodišnjih jazz izdanja.

Posljednju večer festivala otvorit će jedan je od najpoznatijih suvremenih slovenskih glazbenika, klavirist Marko Churnchetz, koji je surađivao s velikim imenima svjetske jazz scene, kao što su Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore i mnogi drugi. Prema izboru časopisa „All About Jazz“, njegov album “Devotion” uvršten je među najboljih dvadeset jazz albuma 2014. godine. Marko Churnchetz živi i radi u New Yorku, od kuda dolaze i 2 člana njegovog benda: Ameen Saleem, jedan od najperspektivnijih mladih kontrabasista na svjetskoj  jazz sceni koji je bio član Roy Hargrove Quinteta, te američki r’n’b i jazz pjevač Jonathan Hoard, nominiran za nagradu Grammy 2016.godine.

Ovogodišnji jazz festival u Koprivnici zatvorit će glazbeni sastav Ecliptic iz Ljubljane,

koji čine ponajbolji slovenski glazbenici sa bogatim glazbenim  iskustvom  muziciranja u različitim glazbenim žanrovima ( jazz, rock , hip-hop itd.). Njihova je glazba prepuna „žive, nesputane kreativnosti i uspješno spaja jazz, drum’n’bass i elektroniku. Njihov prvi album izlazi u lipnju 2019., a koncert u sklopu  Fest Jazza Koprivnica biti će njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj.

Nakon glavnog programa na Zrinskom trgu u Koprivnici, koncerti i jam sessioni će se nastaviti u Klubu Nautilus, gdje će u sklopu programa „Festivalska noć“ i „Jazz Newbies“  nastupiti Vedran Zec iz Osijeka, The Quartet iz Varaždina, te koprivnički bendovi i brojni drugi glazbenici u sklopu neizostavnog jam sessiona.

Za najmlađe posjetitelje festivala neizostavan je i program Glazbene radionice „Zika, zika, muzika“ koji će se 5. srpnja u dva termina održati u koprivničkom Domu mladih pod pokroviteljstvom GKP Komunalac Koprivnica i u sklopu kojeg će djeca od 4-12 godina kroz igru učiti o ritmu, melodiji i jazz glazbi, te kako izraditi instrumente od otpadnih materijala i zatim zasvirati na njima. Gost festivala biti će i književnik Josip Novaković, finalist nagrade Man Booker International, koji će u organizaciji Umjetničke organizacije Artikulacije u prostoru novouređene Galerije Mijo Kovačić održati književnu tribinu. U sklopu predstavljanja puhačkih orkestara, u subotnjem  jutarnjem programu nastupit će Puhački orkestar Virje, a u sklopu festivala očekuje vas i neizostavna „Vinilija“, prodajna izložba gramofonskih ploča.

U slučaju lošeg vremena, koncertni programi će se održati u Domu mladih Koprivnica, u ulici Hrvatske državnosti 10, a  ulaz na sve programe je slobodan.

Vidimo se 4., 5. i 6.  srpnja na 5. „Fest Jazza“ Koprivnica!

 

Facebook: https://www.facebook.com/festjazza/

Instagram: https://www.instagram.com/fest_jazza/

www.festjazza.com

 

ORGANIZATORI:
Jazz klub Koprivnica
Umjetnička škola Fortunat Pintarić

 

POKROVITELJI I SPONZORI:
Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture
Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije
Turistička zajednica grada Koprivnica
Koprivničko-križevačka županija
Carlsberg
Multistar
GKP Komunalac Koprivnica
Podravska banka
Podravka
Hartmann
Muzej grada Koprivnica
Pučko otvoreno učilište Koprivnica
Vinarija Matočec
I mnogi drugi…

 


PROGRAM „FEST JAZZA“ KOPRIVNICA 2019.

 

04.07. (četvrtak)

19:00 Jazz & Knjiga: Josip Novaković, Galerija Mijo Kovačić
20:00 Svečano otvorenje festivala, Zrinski trg
20:30 Chui i Jazz orkestar HRT-a (HR), Zrinski trg
22:00 Sharon Clark (SAD), Zrinski trg
Festivalska noć (Vedran Zec), Klub Nautilus

 

05.07. (petak)

12:30-18:00 „Zika, zika, muzika!!“ – glazbene radionice za djecu
Dom mladih Koprivnica
20:30 Borna Šercar’s Jazziana Croatica (HR), Zrinski trg
22:00 The Bodhisattwa Trio  (IND), Zrinski trg
Jazz Newbies („The Quartet“ + Jam Session), Klub Nautilus

 

06.07. (subota)

10:00 Puhački orkestar Virje (Jutarnji jazz & Dani povrća) – Zrinski trg
09:00-15:00 Vinilija – prodajna izložba gramofonskih ploča, Šareni dućan
20:30 Marko Churnchetz  & Jonathan Hoard (SLO/SAD), Zrinski trg
22:00 Ecliptic (SLO), Zrinski trg
After Fest Jazza (Midnight Delight), Nautilus

 

U slučaju lošeg vremena,
koncerti  će se održati u Domu mladih Koprivnica,
Hrvatske državnosti 10, Koprivnica