HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić: Vratili smo se na razinu prije 2010. godine, imamo 13 tisuća zaposlenih i stvorenih novih 800 radnih mjesta u posljednje tri godine

Razvoj obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva, bila je današnja glavna tema konferencije za medije u Gradskoj upravi. Uz gradonačelnika Mišela Jakšića, na konferenciji su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Darko Frankol te tajnica Udruženja Jasmina Markota.

„ Kad radimo analize strukture gospodarstva puno razvijenih zemalja nego što je to Hrvatska, dolazimo do saznanja da su obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo doista jako važni. Upravo zbog toga mi je drago da smo krenuli u jednom smjeru za kojeg vjerujem da je izuzetno pozitivan i dobar i da ćemo se u vremenu koje je pred nama svi zajedno veseliti rezultatima“, rekao je u uvodnom govoru gradonačelnik Jakšić.

Pregledom statistike u 2018. godini prijavljeno je 86 novih obrta, a odjavljeno 62. U 2019. godini prijavljeno je 133, a odjavljeno 56 obrta, pri čemu je važno napomenuti da je otvoreno čak 11 proizvodnih obrta, 9 računalnih i 19 građevinskih, u usporedbi s 2018. kada nije otvoren niti jedan proizvodni obrt.

„Svakako bih volio naglasiti da se svi ti dobri trendovi vide i kroz broj radnih mjesta u Koprivnici. Ovog trenutka možemo reći da smo se vratili na razinu koju smo imali prije 2010. godine, a to je brojka od 13 tisuća zaposlenih u našim pravnim, privatnim subjektima. U posljednje tri godine u našem gradu stvoreno je 800 novih radnih mjesta“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te iznio podatak da je Koprivnica u top 10 gradova u omjeru radnih mjesta ukupne mase stanovnika ili radno aktivnog stanovništva.

Što se tiče poticajnih mjera za razvoj poduzetništva na području našeg grada, umanjena je komunalna naknada za 50% u poslovnim zonama „Dravska“ i „Radnička“, olakšice kod prava gradnje i komunalnog doprinosa. Od novih mjera tu su i subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje, troškova poduzetnika početnika, troškova osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih, izrade projektnih prijedloga za EU fondove, izlaganje na sajmovima, subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme.

Pozitivnim trenovima obrtništva doprinose i Poduzetnički inkubator s 5 obrta,  ukupno 31 poduzetnik te Inkubator kreativnih industrija s 6 obrta, ukupno 13 poduzetnika.

U 2019. godini iz proračuna Grada Koprivnice kroz mjere poticanja izdvojeno je oko 107 tisuća kuna za tradicijske obrte, u razne programe mjera poduzetnicima oko 472 tisuće kuna i u poljoprivredu oko 279 tisuća kuna.

Izuzetno zadovoljan i ponosan na suradnju s Gradom bio je predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Darko Frankol.

Ovaj grad se s razlogom ponosi našim velikim gospodarstvenicima, no bez nas malih obrtnika, ovaj grad ne bi bio isti. To je prepoznala i ova Gradska uprava. Pred nama je novo doba kada ćemo zajedničkim snagama riješiti tekuće probleme i olakšati svakome tko se odluči zaploviti nepredvidivim poduzetničkim vodama“, rekao je Darko Frankol.

Tajnica Udruženja obrtnika Jasmina Markota smatra kako je u budućnosti potrebno preuzeti više rizika.

„U mjestima van Koprivnice se otvori hrpa novih obrta sam zbog neke banalne promjene. Moramo obrazovati ljude, propast jednog posla nije kraj svijeta. Nije istina da ne smijemo ne uspjeti. Ne postoji razlog za strah, dobit ćete iskustvo koje vam ostaje. Treba koristi sve resurse i informacije, jednostavno više pitati“, zaključila je Jasmina Markota.

Što se tiče novih mjera, od ove jeseni u suradnji s Udruženjem obrtnika, Grad Koprivnica će na sebe preuzeti minimalno 10 stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja za koja postoji bojazan da bi mogla nestati ili ima nedovoljan broj takvih na tržišu.

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice