HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić prisustvovao u Županijskoj upravi na sastanku s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U prostorijama Županijske uprave danas je na inicijativu župana Darka Korena održan sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na kojem se razgovaralo o projektu RCGO Piškornica te mjerama i mogućnostima financiranja projekata iz domene energetske učinkovitosti. Sastanku su prisustvovali direktor Fonda Luka Balen sa suradnicima te saborski zastupnik Darko Sobota i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman sa suradnicima te županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

Prisutnima se uvodno obratio župan Koren koji je istaknuo dobru suradnju Fonda s Koprivničko-križevačkom županijom, posebice u pogledu partnerstva na realizaciji kapitalnog projekta RCGO Piškornica koji ima državni strateški značaja i sufinanciran je sredstvima Fonda. Također uputio je upit vezan za sufinanciranje projekata solarnih elektrana te energetskih obnova zgrada, što je i jedan od prioriteta zelene energetske politike Županijske uprave čemu svjedoče dosad realizirani projekti na školama čiji je osnivač Županija te potporama koje Županija osigurava za građanstvo.

Gradonačelnik Jakšić spomenuo je mnogobrojne projekte koji su napravljeni kroz energetsku učinkovitost, ali i kroz tvrtku Komunalac. Naglasio je, da smo kao grad, drugi u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada, odnosno na 61%. Isto tako, gradonačelnik je iskoristio priliku da predstavnike Fonda upita o mogućim novim najavama natječaja za obnovu javnih zgrada, prvenstveno školskih zgrada i podizanja njihove energetske učinkovitosti. Jedan upit bio je vezan za kompostanu u Herešinu. Gradonačelnika je zanimala mogućnost otvaranja dodatnog prostora za javljanje na natječaj gdje bi se dio biotpada, osim za kompost, mogao preusmjeriti ili preraditi za biokemijsko postrojenje.

O samoj dinamici projekta RCGO Piškornica govorio je direktor Ružman koji je istaknuo da lokalna zajednica ima iznimno velika očekivanja od projekta te zahvalio Fondu na susretljivosti u svim tehničkim i proceduralnim pitanjima, osobito onima koja se tiču financiranja u postojećim fazama projekta.

Predstavnici Fonda istaknuli su odličnu suradnju sa Županijom i JLS-ovima kazavši kako je u proteklih pet godina u projekte komunalnog sektora, energetskih obnova i zaštite okoliša  uloženo 19 milijuna eura na našem području dok je Fond dodatno sudjelovao kao posredničko tijelo u projektima na području JLS-ova vrijednih preko 100 milijuna eura, dok s kapitalnim projektom RCGO Piškornice taj iznos premašuje 400 milijuna eura europskih sredstava.

Kako je naglasio direktor Fonda Balen, sustavno se radi na otvaranju i prilagodbi novih natječaja različitih namjena čime se želi pokriti potreba građanstva i javnog sektora, a planiraju se i novi natječaji te mogućnosti financiranja europskim sredstvima koja će uskoro biti na raspolaganju.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice