HR EN

Grad Koprivnica

Gradonačelnik Jakšić: „Bez pokretačke snage naših građana, ne bi ni bilo ovih nagrada“!

Prema istraživanju i natječaju Jutarnjeg lista, portala Gradonacelnik.hr i agencije Ipsos, Koprivnica je ponijela titulu za najbolji ECO CITY u 2019. godini. U finalu su se uz naš grad našli i prošlogodišnji pobjednik grad Jastrebarsko, zatim Ludbreg, Čakovec i Belišće. Uz grad Koprivnicu koja je ponijela nagradu za najbolji ECO CIty 2019., istovremeno je u Osijeku Renesansni festival postao dobitnikom najprestižnije nagrade Hrvatske turističke zajednice u kategoriji Turistička manifestacija 2019. godine.
Dan, koji će zasigurno biti upisan zlatnim slovima u povijest našeg grada.

U prostorima gradske uprave povodom toga danas je sazvana konferencija za novinare na kojoj su svoje dojmove iznijeli gradonačelnik Mišel Jakšić i direktor Turističke zajednice Renato Labazan.

Ono što nam se proteklog petka dogodilo vjerojatno nismo očekivali ni u najljepšim snovima, da ćemo isti dan dobiti nagradu za najbolju Turističku manifestaciju Hrvatske – Renesansni festival, i da ćemo paralelno s tim dobiti nagradu za najbolji ECO CITY u 2019. godini“, bile su uvodne riječi gradonačelnika Jakšića. Posebno se zahvalio građanima Koprivnice.

Kad pričamo o obje nagrade, moram prije svega reći jedno veliko hvala građanima ovoga grada jer razvijati manifestaciju i razvijati određene iskorake u svakodnevnome životu grada ne možeš, ako nemaš na tom putu podršku upravo njih, građana“, dodao je gradonačelnik Jakšić.

Ova nagrada za ECO CITY nas veseli , ali je isto tako poticaj za vrijeme koje je pred nama da napravimo još veće i još značajnije iskorake i da jednostavno sve ono što radimo na dizanju komunalne infrastrukture, na dizanju ekološkog standarda i održivosti, radimo još predanije i bolje“, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić te još jednom zahvalio cijelom timu gradske uprave, Komunalcu, REA-i i svim gradskim ustanovama koje su doprinijele ovoj ECO CITY nagradi.

Podsjetimo što je gradu Koprivnici donijelo titulu za najbolji ECO CITY.

Svi stanovnici Koprivnice mogu odvojeno prikupljati otpad, a na raspolaganju im je 90 zelenih otoka te 259 spremnika za odvojeno prikupljanje stakla, metala, tekstila, plastike i papira. Jedno reciklažno dvorište u gradu već je u funkciji, drugo je u izgradnji. Kad je u pitanju prijevoz na ‘čisti’ pogon, na području grada čak je osam punionica za električna vozila, koprivnička gradska uprava koristi pet električnih i dva hibridna vozila, a u javni prijevoz uvrštena su i dva mini autobusa. Među prvima u ovom dijelu Europe Koprivnica je pokrenula Living Lab („živući laboratorij“), razvoj pametne vanjske rasvjete. Dva potpuno električna autobusa koriste se za besplatni javni prijevoz. GKP Komunalac ima tri električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a Regionalna energetska agencija Sjever jedno električno vozilo.
Iz europskih fondova sufinancira se šest projekata. Jedna od najvećih pripadajućih investicija je izgradnja spomenutog novog reciklažnog dvorišta u prigradskom naselju Herešin u investiciji vrijednoj pet milijuna i 231 tisuću kuna.

Renesansi festival dobio je u Osijeku nagradu Hrvatske turističke zajednice za najbolju Turističku manifestaciju godine. Festival je održan 14. puta za redom, pri čemu je ove godine imao 50 tisuća posjetitelja (80% turista). Dosadašnji pobjednici bili su „Festival Ultra Europe“2015., „Advent u Zagrebu“2016., „Špancirfest“2017. i „Rapska Fjera“ 2018. godine.

Podsjećajući na same početke od ideje, skepticizma koji ih je okruživao, nedostatnim resursima pa do prve realizacije projekta, medijima se obratio direktor Turističke zajednice Koprivnica Renato Labazan.

Uspjeli smo usprkos svemu ovaj festival dovesti do samog vrha, do epiteta Top manifestacije. Pod time mislim bez zabavnih koncerata i dovođenja estradnih zvijezda i zvijezdica, bez velikih sponzorskih imena i ogromnih ulaganja u medijsku kampanju. Ova nagrada je dokaz našoj tvrdoglavosti i upornosti da se s kvalitetnim programom može zaista učiniti mnogo, a nakon skoro 15 godina u tome smo napokon i uspjeli“, rekao je direktor Turističke zajednice Renato Labazan te napomenuo da je Renesansni festival takvog karaktera najveći u Hrvatskoj i regiji, a drugi najveći u Europi. Posebno je zahvalio svojem najužem timu u TZ-u, svim članovima Udruge Anno Domini, partnerima koji su uz njih od prvog dana, sponzorima, svim sudionicima te ministru turizma Gariu Cappelliu koji je bio prvi ministar iz ovog resora koji je posjetio Renesansni festival i na licu mjesta se uvjerio o kakvom se ogromnom i kvalitetnom projektu radi.

 

 

 

 

 

 

Prijam građana
bez najave

Kod gradonačelnika i pročelnika,
utorkom, 15.00-17.00

Kontakt

Zrinski trg 1, 48000 Koprivnica

grad.koprivnica@koprivnica.hr
+385 48 279 555

IBAN: HR5523860021820100005
SWIFT: PDKCHR2X
OIB: 62112914641

Cetifikat ISO Cetifikat Energy