Europsko priznanje UZOR-ovom projektu u gradu Koprivnici


Objavljeno: 20.12.2012 — Pregledano: 54 puta

 

Projekt UZOR-a HRVATSKE „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu“ odabran je među 3 najbolja hrvatska projekta za financiranje iz Europskih fondova na natječaju Neučinkoviti EU fondovi. Ocjenjivanje i odabir najboljih projektnih ideja proveo je stručni žiri koji je oformila Zelena akcija na nacionalnoj razini.

Natječaj Neučinkoviti EU fondovi predstavlja inicijativu Europske komisije i Europske klimatske fundacije. Ključni cilj inicijative je traganje za najkvalitetnijim idejama/rješenjima koja doprinose održivom razvoju lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj i još 8 zemalja EU.

Odabrani UZOR-ov projekt zadovoljio je sljedeće stroge kriterije:

  • Kriterij javnog dobra,
  • Kriterij održivog razvoja lokalnih zajednica i rješavanja problema na lokalnoj razini,
  • Kriterij okolišne održivosti (nije štetan za okoliš) te
  • Kriterij realnih rezultata (projekt donosi vidljive rezultate).

Podsjetimo se da je projekt „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu“ pokrenut u gradu Koprivnici s ciljem utjecaja na svijest sugrađana o važnosti odvojenog prikupljanja starog papira u domaćinstvima, na mjestu nastanka. Projektom je izgrađen održivi sustav za odvojeno prikupljanje starog papira u lokalnoj zajednici koji se temelji na tri ključna elementa: eko biciklu, eko kutiji i eko telefonu.

U ovom inovativnom sustavu svi zainteresirani sugrađani mogu, potpuno besplatno i bez ikakve obaveze, dobiti na korištenje eko kutiju koju prema želji pozicioniraju u vlastitom domaćinstvu. Kada sugrađani napune eko kutiju starim papirom, samo jednim pozivom ili sms porukom na broj eko telefona 099 860 20 10 (uz navođenje svoje točne adrese), na vrata njihovog domaćinstva dolazi vozač na apsolutno ekološkom vozilu – eko biciklu, koji eko kutiju prazni u spremnik eko bicikla i vraća im je na daljnje korištenje.

Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE) razvija mrežu odgovornih članova u društvu koji svojim djelovanjem doprinose održivom ekonomskom, okolišnom i društvenom razvoju zajednice.