Održana konferencija za medije na temu pozicioniranja grada Koprivnice u top pet velikih gradova najboljih za život


Objavljeno: 03.10.2018 — Pregledano: 270 puta

U srijedu 3. listopada  2018. u prostorijama Grada Koprivnice održana je konferencija za medije na temu pozicioniranja grada Koprivnice u top pet velikih gradova najboljih za život.

Prema rezultatu istraživanja koje je provela agencija Ipsos, a objavio portal Gradonačenik.hr, grad Koprivnica je svrstan u kategoriju velikih gradova zajedno sa Dubrovnikom, Samoborom, Varaždinom i Zagrebom, kao finalista izbora za najbolji grad u Hrvatskoj po kvaliteti života.

Istraživanje je obuhvatilo uzorak veći od tisuću građana koji su odgovarali na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Potom su njihovi odgovori uspoređeni s pokazateljima gradova po 26 različitih parametara i tako je dobiveno 15 finalista. Među parametrima su bili prosječna primanja stanovnika, stopa siromaštva, nezaposlenost i zaposlenost, indeks nezaduženosti građana, stopa prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za bebe, indeksi kretanja i starenja stanovništva. Građani su kao bitne pokazatelje istaknuli i izdvajanja gradova za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu i komunalne usluge.

To je rezultat rada brojnih generacija u ovom gradu, a u tome najveću ulogu imaju upravo naši građani koji su se odricali i stvarali ovaj grad. Ovu nagradu gledamo kao na još jedan dodatan poticaj, podstrek i jednu veliku odgovornost da ne samo sačuvamo ovaj status i rezultate koje smo ostvarili nego da te rezultate iz godine u godinu uradimo još boljima i još uspješnijima. – rekao je gradonačelnik te dodao da u pogledu poboljšanja kvalitete života u gradu spremaju podosta iskoraka kako u predškolskom odgoju i obrazovanju, tako i u poduzetničkim zonama i  gospodarstvu te komunalnom gospodarstvu i infrastrukturi.

Najbolji gradovi po kategorijama bit će izabrani 4. listopada.

Na konferenciji za medije predstavljene su i novosti u pojedinim gradskim Upravnim odjelima.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić  obavijestila je novinare da je 1. listopada objavljen novi natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja grada Koprivnice za 2018./2019. godinu te da svi redovni studenti koji imaju prebivalište na području grada Koprivnice i koji nemaju nikakvih dugovanja prema Gradu su u mogućnosti podnijeti zahtjev. Također je informirala medije da je temeljem  Poziva za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na (su)financiranje nabave udžbenika za školsku godinu 2018./2019. zaprimljeno 519 zahtjeva i da je njihova obrada u tijeku. Nadalje, nabavljeno je dostavno vozilo za OŠ Braća Radić, čija je vrijednost  90 tisuća kuna sa PDV-om, a čime će se omogućiti dostava toplih obroka djeci u područnim školama Starigrad i Bakovčica.

Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić   obavijestio je novinare o trenutnim radovima koji se izvode u gradu Koprivnici i o radovima koji se još planiraju izvesti do kraja godine kroz Program gradnje i Program održavanja komunalne infrastrukture. Istaknuo je da su trenutno u tijeku radovi na spojnoj cesti Starigrad – Reka koji idu svojim planiranim tokom i radovi na poboljšanju postojećeg sustava odvodnje i uređenje prometnice u Bilogorskoj ulici u Bakovčicama  te u Ulici Darka Ozmeca i Školskoj ulici u  Herešinu. Isto tako je napomenuo da su nedavno završeni radovi na uređenju kolnog prilaza i parkirališta kod mrtvačnice u Herešinu.

Pročelnik Golubić najavio je da je do kraja godine u planu početak izvođenja radova u Voćarskom putu i pokretanje nabave za izgradnju oborinske odvodnje i uređenje prometnice u I. Močilskom odvojku. Također u planu je uređenje bočnog parkirališta kod COOR Podravsko sunce,   uređenje asfaltiranog prostora oko Društvenog doma u Reki, kao i  radovi na poboljšanju postojećeg sustava  oborinskih voda u Vinogradskoj ulici i postavljanje plastičnih rešetki za stabilizaciju sipine  u Bukovačkoj ulici u Draganovcu, a pokrenuta je i   nabava za kupnju svjetlosne signalizacije za dodatno obilježavanje pješačkih prijelaza na nekoliko lokacija u gradu.

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Jasna Golubić  iskoristila je priliku da informira javnost da je Grad Koprivnica u postupku izmjene Prostornog plana uređenja Grada Koprivnice, Generalnog urbanističkog plana Koprivnice i Detaljnog Plana uređenja Zona centralnih funkcija u Koprivnici, te da je u postupku izrada novog  Urbanistički plan uređenja „Pri Sv. Magdaleni I“. Naglasila je da  je cilj planiranih izmjena postojećih planova stvoriti uvjete kako bi se investicijski projekti mogli provoditi i tamo gdje to sada nažalost nije bilo moguće.
Isto tako, pozvala je građane i poslovne subjekte da za planove čije su izmjene u tijeku pravovremeno predaju svoje zahtjeve  i primjedbe kako bi se oni mogli razmotriti kod izrade te pronaći optimalno rješenje između struke, zahtjeva i javnog interesa, a sve u cilju razvoja.