Dječje Gradsko vijeće


Dječje gradsko vijeće u Koprivnici osnovano je 5. lipnja 2009. godine kao jedna od osmišljenih aktivnosti dječje participacije i neformalnog uključivanja djece osnovnoškolske dobi u lokalnoj zajednici (metodama koje odgovaraju djeci), a kojim se potiče i razvija suradnički i partnerski odnos djece i lokalnih tijela uprave i samouprave.

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 30 aktivnih Dječjih vijeća u ovim gradovima i općinama: Bjelovar, Čakovec, Čazma, Donji Miholjac, Dubrovnik, Gospić, Grubišno Polje, Koprivnica, Krapina, Križ, Kutina, Mali Lošinj, Nova Gradiška, Ogulin, Omiš, Opatija, Osijek, Pleternica, Požega, Prelog, Pula, Rovinj, Slavonski Brod, Sisak, Šibenik, Tuhelj, Varaždin, Varaždinske Toplice, Velika Gorica i Zabok.


 

11. Susreti Dječjih vijeća Hrvatske

Grad Koprivnica bio je domaćin 11. susreta Dječjih vijeća Hrvatske, tijekom mjeseca svibnja, odnosno od 22. – 23.

Susret je okupio petnaestak najaktivnijih Dječjih vijeća s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse u radu Dječjih vijeća i stvaranja novih ideja za poticanje dječje participacije u aktivnostima Dječjih vijeća u gradovima i općinama diljem Republike Hrvatske. Program svečanog otvaranja  održan je u Domu mladih Koprivnica.

U sklopu programa na svečanosti zamjenica gradonačelnice Melita Samoborec uručila je priznanja najoriginalnijim Naj-projektima Dječjih vijeća Hrvatske u 2015. godini.

Priznanje za dva najoriginalnija Naj-projekta Dječjih vijeća Hrvatske u 2015. dobili su projekti:

  • „I životinje su moji prijatelji“, Dječje vijeće Grada Čakovca, voditeljice projekta: Draženka Blažeka i Marija Toplek, a voditeljica Dječjeg vijeća Gordana Šoltić Siladi.
  • „Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“, Dječje vijeće Grada Ogulina, voditeljica projekta i voditeljica Dječjeg vijeća Anđelka Salopek.

Drugi dio programa odnosio se na Sajam dječjih vijeća koji je upriličen na predivnom imanju Sunačno selo u Jagnjedovcu,gdje su sudionici bili smješteni i gdje su drugog dana Susreta imali prilike sudjelovati u vrlo atraktivnim radionicama – lutkarskoj, kulinarskoj, likovno – kreativnoj i radionici tradicionalnih zanata i izradi starih instrumenata, kao i igrama na svježem zraku i u prekrasnoj prirodi.


Odluka o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća

Statut Dječjeg gradskog vijeća Koprivnica


 

3. Saziv Dječjeg gradskog vijeća:

Hana Živko, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, dječja gradonačelnica
Lorena Klarić, OŠ „Braća Radić“, zamjenica dječje gradonačelnice
Karla Filipić, OŠ Đuro Ester, tajnica Dječjeg gradskog vijeća

 

Dječji vijećnici ispred OŠ “Antun Nemčić Gostovinski”:

Lovro Mršić
Nika Sačer
Lovro Klobučar
Iva Remenar
Ivan Lisjak
Lara Kukec
Luka Zobec

Dječji vijećnici ispred OŠ “Đuro Ester”

Tea Stapar
Ana Lucija Abramović
Luka Kovač
Vanja Setinšek
Mateo Novaković
Nika Stančin
Tin Miklošić

Dječji vijećnici ispred OŠ “Braća Radić”

Josip Mikulić
Alen Ivić
Fran Piskač

Dječji vijećnik ispred COOR PODRAVSKO SUNCE

Matija Čižmak