Zdravstveni susreti pod suncobranima


Petak, 21. 7. 2017. u 10.00 sati

PLESOM DO ZDRAVLJA

Predavači i demonstratori: Marina Tomac Rojčević, prof. fizičke kulture i Neno Rojčević, dipl. ing. elektrotehnike

Terasa ispred Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica / u slučaju lošeg vremena Čitaonica tiska

NAPOMENA: Na svakom susretu sa zdravstvenim stručnjacima učenici i nastavnici usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica mjerit će zainteresiranim građanima krvni tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase, dok će knjižničari preporučivati knjižničnu građu na pojedine zdravstvene teme.

Cilj je ovog zdravstvenog susreta ukazati na to da se plesom može poboljšati opće stanje organizma te se psihološki opustiti i ukloniti svakodnevne stresove, unaprijediti kognitivne sposobnosti (koncentraciju, memoriju), povećati samosvijest i samopouzdanje te poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna.

Osim što je ples jedinstveni način izražavanja pojedinca vlastitim tijelom, a želja za ritmičkim pokretom i plesnim izrazom prirođena svakome od nas, ples je važan i u prevenciji bolesti. Preporučuje se svima jer može pomoći u prevenciji osteoporoze, pretilosti, šećerne bolesti, anksioznosti ili depresivnih poremećaja, bolesti mišićno-koštanog, kardiovaskularnog, endokrinog ili dišnog sustava.

Predavači i demonstratori na ovom zdravstvenom susretu bit će supružnici Marina Tomac Rojčević i Neno Rojčević koji kažu da ples za njih nije samo rekreacija i sport, nego način života. Rekreativno plešu još od studentskih dana, a sportskim su se plesom počeli baviti 2013. Članovi su hrvatske reprezentacije u standardnim i latinoameričkim plesovima. Najznačajnija natjecanja bila su im nastupi na Svjetskom prvenstvu 2014. u Riminiju i 2016. u Košicama. Aktualni su prvaci Hrvatske u kombinaciji svih 10 plesova za veterane II. Treniraju u Sportskom plesnom klubu Ritam u Koprivnici s trenerima Tomislavom Banovićem i Robertom Schubertom koji je ujedno i trener reprezentacije Republike Hrvatske u standardnim plesovima. U klubu rade s djecom i odraslima u raznim skupinama, a često mlade parove pripremaju za prvi ples na vjenčanju. Oboje se dodatno školuju u Zagrebu za verificirane učitelje plesa pod vodstvom gospodina Elija Bašana.