Književni susret s književnicom Vlastom Golub


U ponedjeljak, 15.10.2018. u 12 sati u Čitaonici tiska u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica gostovat će književnica Vlasta Golub, dobitnica nagrade „ZvonkoHrvatskog društva književnika za djecu i mlade, odnosno Kluba prvih pisaca za roman „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“, objavljenog 2016. godine. Književni je susret namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola.

Vlasta Golub po vokaciji je glumica (članica ansambla Kazališta Virovitica), a u „književne vode“ doveo ju je roman prvijenac „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“. Rukopis romana „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ proglašen je najboljim na natječaju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Odabran je između 60-ak pristiglih rukopisa iz cijele Hrvatske, s obrazloženjem da se roman nametnuo problematikom i svježim stilom, ali i činjenicom da kao vrijednost izdvaja međugeneracijsku komunikaciju u rješavanju problema mladih. Teme romana su brojne pa tako i naslov govori da je riječ „o svemu pomalo“. Međutim, roman problematizira i vršnjačko nasilje koje je doživjela trinaestogodišnjakinja, glavna junakinja.

Eva, mala žena“ roman je koji, poput svog prethodnika, kreće putem uspjeha. I ovaj bi se roman u budućnosti, po ocjeni mnogih, trebao naći na popisu lektire. Eva je četrnaestogodišnjakinja koja sa samohranom majkom živi u zapuštenoj zgradi periferijskog kvarta jednog provincijskog gradića. Eva je hrabra i odlučna tinejdžerica iako je, zbog svoje višestruke društvene neprilagođenosti, mala (gotovo nevidljiva). Ovaj socijalni roman ogoljuje društvenu stvarnost i na danje svjetlo pokušava iznijeti društvene probleme. Stvaranje lažne slike o sebi problem je ne samo mladih ljudi, već i odraslih osoba. Tako bi se u romanima Vlaste Golub mogao naći svaki čitatelj, a pogotovo tinejdžer tijekom svog odrastanja.