Kazališna predstava “Zašuti”


Subota 14. listopada 2017., 17.00 sati – Dvorana Domoljub

Na festivalu ove godine i jedna premijera – predstava “Zašuti” u koprodukciji Dječjeg kazališta iz Osijeka i Kazališta ‘Oberon’ iz Koprivnice. Govori o djeci neshvaćenoj u obitelji, društvu i školi, koja nerazumijevanje okoline za njihova stanja i potrebe iskazuju u ponašanju koje nije prihvatljivo u postojećim zajednicama. Ozbiljna je to tema s kojom se mnogi mladi, pogotovo osmoškolci i srednjoškolci, lako mogu poistovjetiti, a svakog gledatelja nagnat će na razmišljanje o tome koliko ima tolerancije, razumijevanja i ljubavi prema mladim ljudima koji traže svoje mjesto u društvu. Glazbu za predstavu napisali su koprivnički glazbenici Miroslav i Gordana Evačić.


ZAŠUTI

Jan Sobrie, Raven Ruell

Zašuti je nagrađivani i igrani tekst flamanskih autora Jana Sobriea i Ravena Ruella.
Govori o Demienu kojem je dijagnosticiran  ADHS, dijete s impulzivnim ponašanjem, hiperaktivno, s tendencijom da sklizne u svijet fantazije.
Inteligentno dijete koji svoj potencijal u školi mora graditi na medikamentima.
U svojim fantazijama on je nepobjediv i hrabar heroj kojem nitko nije ravan.
U stvarnosti je žrtva nasilja.
Kod Rebecce-Becki javljaju se  smetnje pri učenju jer u školi ne uspijeva
dati onaj rezultat koji se od nje očekuje, a niti je posebno motivirana..
Becki u obitelji ima manju potporu nego ostalo dvoje djece, materijalno joj ništa ne nedostaje, osim pažnje i ljubavi koju dobiva jedino kad donese dobre ocjene.
Francois ima smetnje u ponašanju prema drugima. U svom okruženju on je spreman  na nasilje  i njega se treba čuvati. Njegov  život je iskočio iz tračnica odlaskom njegove majke. Francois je maknut iz 6 škola prije ove u koju ide, škarama je razrezao učenika po licu.

Ovo troje djece ne odgovara ni jednoj normi, oni traže priznanje i svoje mjesto u društvu, ali to im biva uskraćeno.
Razočarani su odraslima koji ih ne shvaćaju ozbiljno. Njih troje vode borbu za preživljavanje. Zajedno se pokušavaju obraniti od mobinga roditelja.
Sklapaju pakt prijateljstva i postaju “BFF” – najbolji prijetalji koji se zaklinju na prijateljstvo i vjernost – do kraja života.

Predstava je namijenjena djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Tekst Jan Sobre, Raven Ruell
Režija i prijevod: Damir Mađarić
Scenografija: Marta Crnobrnja
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Glazba: Miroslav Evačić, Gordana Evačić
Oblikovanje rasvjete: Igor Elep

Uloge:
Srđan Kovačević, Kristina Fančović, Edi Ćelić