Kazališna predstava “Bijeli Jelen”


Petak, 13. listopada 2017., 17.15 sati – Dom mladih

Dječje kazalište ‘Branko Mihaljević’ iz Osijeka dolazi u goste s predstavom ‘Bijeli jelen’, i vodi nas u magični svijet bajki. Djelo velikog hrvatskog književnika Vladimira Nazora približava nas svijetu životinja, koje imaju osjećaje baš kao i ljudi, te uči kako samo plemenitost, velikodušnost, ljubav i poštovanje mogu rušiti nepovjerenje i strah između ljudskog i životinjskog svijeta.


BIJELI JELEN
Vladimir Nazor / Tamara Kučinović

Što je životinjsko u čovjeku, a što ljudsko u životinjama? Koliko smo uistinu slobodni i koliko možemo „naučiti“ od životinja o slobodi i življenju uopće? Pitanja su to na koja želi odgovoriti predstava „Bijeli jelen“ rađena po motivima jedne od najljepših bajki Vladimira Nazora, a da se pri tom ne ulazi u banalno moraliziranje, već u kazališno istraživanje. Iz toga je proizašla ideja da se životinjski svijet od ljudskog razlikuje na fizičkoj i unutarnjoj (emotivnoj) razini.

Predstava “Bijeli jelen” pokušat će približiti slobodu kretanja kod životinja i pomoći nam da s njima suosjećamo i od njih uzmemo sve potrebno da budemo dio ovog planeta. Iz vizure jedne djevojčice koja je u šumi našla svoju sigurnu zonu, pokušat ćemo odgovoriti na pitanja: „Kakav je životinjski jezik? Kako životinje komuniciraju? Imaju li emocije? Imaju li slobodu izbora?“.

Djevojčica Anka sigurnost i slobodu pronalazi u šumi, šuma ju odgaja i sa šumom se  na kraju mora rastati. Šuma je metafora njezinog djetinjstva i djetinjstva uopće. Anka življenjem u šumi stječe znanja i vještine od životinja. U kazališnom smislu, ona svladava nešto što čovjek ne može, postaje „divlje dijete“. No, svako dijete mora odrasti i otići iz sigurnog gnijezda, a sa sobom ponijeti tek ono emotivno i slobodno osjećanje šume. Ona kreira svog bijelog jelena, metaforu djetinjstva i nevinosti i na kraju se mora s njime rastati, postati djevojka i vratiti se u ljudski svijet.

Ona prolazi cijelu jednu avanturu u kojoj se djeca u kazalištu mogu, na intuitivnoj razini, prepoznati, te pri tom spoznati kako sloboda ima bezbroj lica, a upravo nas životinje tome mogu naučiti.

Tamara Kučinović i Nikša Eldan

Predstava je namijenjena djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi.

 

Autor: Vladimir Nazor
Režija: Tamara Kučinović
Kostimografska scenografija: Zdenka Lacina
Tehnolog: Davor Molnar
Asistent režije: Nikša Eldan

Uloge:
ANKA – Kristina Fančović
ULRIK – Srđan Kovačević
JELEN/TATA –Edi Ćelić
KOŠUTA/MAMA –  Ivana Vukićević
VUK/KNEZ BODO – Đorđe Dukić
MEDVJED/KNEGINJA – Areta Ćurković
PTICE – Inga Šarić, Đorđe Dukić
LOVCI – Gordan Marijanović, Inga Šarić, Đorđe Dukić, Srđan Kovačević
VUKOVI Gordan Marijanović, Srđan Kovačević, Đorđe Dukić
KRDO JELENA Gordan Marijanović, Srđan Kovačević,  Edi Ćelić, Ivana Vukićević i Tamara Kučinović